2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Angliában 85 százalékkal kevesebb zacskó fogy, mióta fizetni kell érteForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-30 10:59:52
Címkék: Bihari hírek
Drasztikusan visszaesett a nejlonzacskók forgalma Angliában a kötelezõ, darabonként 5 penny-s díj bevezetése óta - írja a BBC.

A szabály tavaly október óta él, és a Wrap nevû, hulladékcsökkentésben utazó szervezet friss becslése szerint az bevezetése után 6 hónapban az ország 7 legnagyobb szupermarketláncában összesen 640 millió darab zacskó fogyott. Ha ezt teljes évre számítva felszorozzuk kettõvel, kevesebb mint 1,3 milliárdot kapunk, ami hatalmas javulás a 2014-es 7,64 milliárdhoz képest. A kormány szerint ha a trend folytatódik, hamarosan sikerülhet évi 1 milliárd alá szorítani az új eladott szatyrok számát.

Wales-ben, Észak-Írországban és Skóciában, ahol már pár évvel korábban bevezettek hasonló szabályt, 76, 71, illetve 80 százalékos csökkenést értek el. Az angol változatban azokban a boltokban kell legalább 5 pennyt elkérni egy zacskóért, amelyek legalább 250 fõt foglalkoztatnak teljes állásban.

A mûanyagzacskók és egyéb nem lebomló csomagolások használatának visszaszorítása sürgetõ környezetvédelmi ügy, a Science-ben publikált 2015-ös becslés szerint
évente 8 millió tonna mûanyaghulladék végzi a világ vizeiben.

Dr. Sue Kinsey, az Egyesült Királyság-beli Marine Conservation Society munkatársa azt mondta, egyetlen hétvége alatt átlagosan 5000 zacskós gyûjtenek össze a tengerpartról egy-egy szemétszedési akció során. A mûanyaggal az állatok megsebezhetik magukat, belegabalyodhatnak, vagy ha kisebb darabokban találkoznak vele, elfogyaszthatják. 

Dr. Kinsey szerint az ország még bõven tehetne többet a mûanyaghulladék ellen, elsõ lépésként például kiterjeszthetnék a szabályt a kisebb boltokra is, ahogyan például Skóciában és Wales-ben. A kormány jelenlegi álláspontja szerint azonban a kisvállalkozásoknak túl nagy adminisztratív terhet jelentene egy ilyen lépés. A világon ugyanakkor nem lenne példa nélküli a szatyrok elleni radikálisabb fellépés, Franciaországban például nemrég teljesen betiltották a használatukat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!