2024. április 24. Szerda, György.
 
Eddig egymilliárd ment el az államosított kéményseprésreForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-30 11:26:42
Címkék: Bihari hírek
A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) kéményseprõi végzik július elsejétõl tizenöt megye 1835 településén a kéményellenõrzést és -tisztítást - írja a Napi.hu. Az OKF tájékoztatójában azt írja, minden olyan helyen átveszi a lakossági kéményseprést, ahol ezt a feladatot a megyei jogú város önkormányzata nem vállalta.

A szolgáltatás megkezdését fél éves felkészülés elõzte meg, ennek része volt a kéményseprõk felvételén és betanításán kívül a gépjármûpark és a szakfelszerelések beszerzése is. A Napi által megnézett közbeszerzési hirdetményekbõl kiderül, hogy az OKF eddig már több mint nettó egymilliárd forintot költött autók és eszközök vásárlására, de a közbeszerzések gyorsított eljárásban, több esetben versenytárs nélkül zajlottak.

Az OKF autók beszerzésére - az állami tenderek állandó szereplõjével - a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft.-vel szerzõdtek nettó 692,1 millió forintért. A cég egyedüli ajánlattevõként nyerte el a 120 darab dobozos vagy egyterû jármû szállítására, valamint három éves szervizelésükre szóló megbízást.

A gyorsított eljárást a Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság azzal indokolta, hogy a tavaly decemberben hatályba lépett kéményseprõ-ipari tevékenységrõl szóló törvény az OKF-et jelölte ki idén júliustól a kéményseprési és a kapcsolódó tûzvédelmi feladatok ellátására.

Az ehhez szükséges feltételek meghatározásához azonban a helyi önkormányzatok és közszolgáltatók nem a jogszabályi határidõben vagy hiányosan szolgáltattak adatokat. Az OKF szerint "így a tevékenység végzéséhez szükséges tárgyi feltételeket, az egyes eszközök mûszaki paramétereit és a szükséges mennyiségeket ez év márciusában tudták véglegesíteni". A július 1-jei feladatellátáshoz így csak a gyorsított eljárás szerinti határidõkkel tudták lebonyolítani a közbeszerzéseket.

Gyorsított közbeszerzésen vásároltak eszközöket is a kéménysepréshez. Kéménycsövet, tolókefét, és hasonló szerszámokat egyedüli ajánlattevõként a Hahn + Kolb Hungária Kft. szállíthat nettó 181,5 millió forintért. Kéményseprõ ipari porszívók és szerszámgépek beszerzésére már két pályázó közül választották ki a Hahn + Kolb Hungáriát, nettó 19,8 millióért.

Gyorsított eljárásban mérõmûszereket is beszereztek nettó 172 millió forintért. Ennek egyik részteljesítését részteljesítést szintén egyedüli pályázóként a budapesti Stieber Levegõtisztaság-védelmi Bt. nyerte meg, nettó 85,9 millió forintért. Tüzeléstechnikai mérõmûszert két pályázó közül a budapesti Testo Kft. szállíthat 86 millió forintért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!