2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Fokozott ellenõrzés megyénk útjain isForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-11 19:09:26
Hajdú-Bihar megyében a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma (-16,1%) csökkent.

Hétfõtõl január végéig fokozott ellenõrzést tart a rendõrség az ország közútjain. Magyarország 2010-re vállalta, hogy 2001-hez képest 30 százalékkal csökkenti a balesetben meghaltak számát és ezt már 2009-ben sikerült elérnie.
A gyorshajtók, ittas, vagy bódult vezetõk és a biztonsági övet, gyermekülést nem használók lesznek a célkeresztben. Ellenõrzik a teherautókat, buszokat, a nemzetközi fuvarozók pihenõidejét, veszélyes áruk szállítását, teherautók hétvégi közlekedési korlátozását. A teherautókat, buszokat fõleg az M0-áson és a szerb, román, ukrán határok közelében ellenõrzik majd, így elõfordulhatnak torlódások.

Az Országos Rendõr-fõkapitányság hétfõn közzétett adatai szerint 2009-ben a személyi sérüléssel járó balesetek száma több mint 7 százalékkal csökkent 2008-hoz képest. Számokban ez azt jelenti, hogy 19 174 helyett csak 17 808 olyan baleset történt tavaly, amiben megsérült valaki. Ezen belül több mint 16 százalékkal lett kevesebb a halálos baleset - összesen 747, egy évvel korábban viszont 890. Csökkent a súlyos és a könnyû sérüléses balesetek száma is. 2009-ben összesen 817 ember halt meg közlekedési balesetben, egy évvel korábban 996 volt ez a szám, a javulás majdnem 18 százalékos. Ittasan egyébként tavaly az összes baleset több mint 12 százalékát okozták. A zéró tolerancia elvének bevezetése óta 2009 utolsó napjáig majdnem 16 ezer vezetõi engedélyt vettek el a helyszínen.

A balesetek okai között nem történt lényeges változás: a gyorshajtás, elsõbbség meg nem adása és a kanyarodás szabályainak be nem tartása vezetnek. Szintén nem változott a balesetet okozók köre: a sofõrök a balesetek 94 százalékát okozták, ezen belül 63 százalékkal a személyautók vezetõi "vezetnek." A balesetek 19 százalékát kétkerekû jármûvet vezetõk, 9 százalékban teherautók 1 százalékban autóbuszok, 2 százalékban egyéb jármûvek okozták. Gyalogosok a balesetek 6 százalékát okozták.

Jelentõsen javultak a statisztikák 2001-hez képest is. Magyarország azt vállalta, hogy 2001- és 2010 között 30 százalékkal csökkenti a balesetben meghaltak számát. Ezt az eredményt már 2009-ben sikerült elérni, a 2001-es 1 239-rõl 817-re, több mint 34 százalékkal csökkent a balesetben meghaltak száma.

 

A pozitív tendencia érvényesült a halálos (-8%), a súlyos (-19,4%) és a könnyû (-15,1%) sérüléssel járó események tekintetében is. A közlekedési baleset következtében elhunyt, illetve megsérült személyek száma 276-tal kevesebb, mint az elõzõ évben, azonban a balesetben életüket vesztett személyek számában növekedés következett be (56→57). Ennek oka az, hogy két halálos kimenetelû balesetben összesen 7 személy vesztette életét.

Megyénkben 2009-ben 92 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet okoztak tehergépjármû vezetõk. Közútjain jelentõs tranzit forgalom bonyolódik le, és ennek egyre nagyobb részét jelenti a veszélyes áruk közúti fuvarozása, ami tovább növeli a súlyos következményekkel járó közlekedési balesetek bekövetkezésének kockázatát.

A nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevõk vezetési és pihenõidejének ellenõrzési tapasztalatai szerint a harmadik országok tehergépkocsi vezetõi körében gyakrabban fordul elõ a vezetési és pihenõidõ betartásával kapcsolatos jogsértés. A közlekedési balesetek kockázatának csökkentése érdekében egyre nagyobb jelentõséget kap a jármûvek mûszaki állapotának és a jármûvezetõk biztonságos vezetésre való alkalmasságának ellenõrzése.

A fokozott ellenõrzés kiemelt célja:


Megyénk közutjainak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

Az ellenõrzési sorozat fõ feladatai:

a sebességtúllépést elkövetõk, valamint az ittas jármûvezetõk forgalomból történõ kiszûrése,

a passzív biztonsági eszközök használatának,

a túlsúlyos és rossz mûszaki állapotban lévõ tehergépjármûvek, autóbuszok,

a nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevõ jármûvezetõk vezetési és pihenõidejének,

a nehéz tehergépjármûvek hétvégi közlekedésének korlátozására vonatkozó rendelkezések, a túlméret, túlsúly, valamint a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó szabályok megtartásának ellenõrzése.

D e b r e c e n, 2010. január 11.

Hajdú-Bihar MRFK Sajtószolgálat

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!