2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tovább árad a Hortobágy-BerettyóForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-15 16:14:37
A vízszint kiegyenlítõdése miatt, a Hortobágy-Berettyó torkolatánál Mezõtúron csütörtökön kinyílt az árvízkapu – tudatta a vízügyi igazgatóság.

A Tikövizig ezért a Sarkad-Mérges-Sárosér-fõcsatornán érkezõ belvizet nem a Nagyiváni-tározóba, hanem ismét a Hortobágy-Berettyóba vezeti be.

A folyón továbbra is III. fokú az árvízvédelmi készültség. Borznál a vízállás csütörtökön 10 órakor 369 centiméter volt. A folyó lassan árad – derült ki a Tiszántúl Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteki közleményébõl.

A Berettyó folyón Szeghalom térségében II. fokú készültség van érvényben. A Berettyó vízállása Szeghalomnál pénteken reggel 428 centiméter volt.

A Tisza Tiszafüred-Rakamaz közötti szakaszán I. fokú készültség van érvényben. Tokajnál a reggel 619 centimétert mutatott a vízmérce. A Berettyó folyón és a Tiszán is lassú apadás figyelhetõ meg – fogalmazott Bara Sándor igazgató.

Csütörtökön este 18 órától a Tiszai-alsó belvízvédelmi szakaszon I. fokúra mérsékelte az igazgatóság a belvízvédelmi készültséget. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén így továbbra is összesen 6 védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség.

I. fokú készültséget tartanak fenn a Tiszai-alsó, középsõ és a felsõ belvízvédelmi szakaszokon. II. fokú készültség van érvényben a Hamvas-Sárréti, Berettyó-alsó és a Berettyó-felsõ belvízvédelmi szakaszokon.

A védekezésben összesen az elmúlt nap – azaz csütörtökön – 233 fõ vett részt.

A vízgyûjtõk idõjárását a következõ napokban döntõen anticiklonális hatások alakítják. A nyugati, északnyugati területeket éri el vasárnap egy gyenge hidegfront, amely kelet felé haladva feloszlik. Az OMSZ elõrejelzése szerint az elkövetkezõ 5 napban nem kell csapadékra számítanunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!