2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szombattól népszerûbb a tizenegyesForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-15 16:22:04
Már szinte csak órák kérdése, és mobilizálódnak a mobilszámok. Ez nem megy automatikusan, közbe kell avatkozniuk az ügyfeleknek.

Ez nem megy automatikusan, közbe kell avatkozniuk az ügyfeleknek. Január 16-tól ugyanis kizárólag 11 számmal hívhatók a mobilok.

„Tényleg igaz, hogy január 16-tól az eddigi hét számjegy használatánál hiába hívok bárkit is, a hívás sikertelen lesz? És ebben a formában az üzenetek sem érkeznek meg a címzettekhez?” – fordult szerkesztõségünkhöz aggódva özv. Horváth Jenõné.
Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivõje szerint az a legpraktikusabb, ha az ügyfelek nem pusztán a 06-20-as, 06-30-as vagy a 06-70-es számot jelölik a tárolt 7 számjegy elõtt, hanem még a +3620-ast, a +3630-ast vagy a +3670-est, mert így külföldrõl is éppúgy hívhatók a számok.

A változtatásról kormányrendelet született. Azért volt rá szükség, mert a számhordozhatósággal eleve bizonytalan, hogy egy ügyfél a most még éppen érvényes 7 számjegy alapján pontosan azt a felet éri-e el, akit hív. Probléma forrása, ha valaki a mobiltelefonjában a 7 jegyû számokat tárolva vált szolgáltatót, miközben megtartja a számát. A szolgáltatók egyébként december 15-ig kell írásban értesítették az ügyfeleket az esedékes változásokról.

November végén a három hazai mobiltársaság ügyfeleinek száma meghaladta a 11,6 milliót, és ez a szám várhatóan tovább növekszik. A mostani változással és egy kormányrendelet módosításával viszont csaknem hatmillióval bõvülnek a kiadható telefonszámok. Ezután egyébként az elõfizetõi számok 0-val és 1-gyel is kezdõdhetnek majd. Az átállással kapcsolatban további részletek és információk az NHH, a HFJK és a mobilszolgáltatók honlapjain olvashatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!