2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
40 év munka után minden nõ nyugdíjba mehet?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-15 18:48:07
40 év szolgálati idõ után, életkortól függetlenül minden nõ nyugdíjba mehet,...

40 év szolgálati idõ után, életkortól függetlenül minden nõ nyugdíjba mehetne, megõrzik a nyugdíjak reálértékét, valamint megakadályozzák a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációját - ezeket az intézkedéseket garantálja a Fidesz elnöksége a nyugdíjasokkal kapcsolatban, ha az ellenzéki párt kerül kormányra a tavaszi országgyûlési választások után. Navracsics Tibor frakcióvezetõ a párt nyugdíjas tagozatának pénteki elnökségi ülése után azt mondta: ezek az ígéretek a Fidesz nyugdíjprogramjának pilléreiként is felfoghatóak. A Fidesz szerint az idõsek jelentõs részének a nyugdíjba vonulás a szegénység kezdetét is jelenti, az elmúlt 8 év kormányzásának köszönhetõen. Olyan megoldásra van ezért szükség a kérdésben, amely a gazdaság fenntarthatósága és a nyugdíjasok létbiztonsága szempontjából egyaránt megfelelõ.

Navracsics Tibor úgy látja: a szocialisták gyûlöletkampányukban 3 millió nyugdíjas megtévesztésére készülnek, és próbálják elfeledtetni velük az elmúlt 8 évet. Pedig 2004 óta nem volt olyan év, amikor nem vesztettek vásárlóértékükbõl a nyugdíjak, és tavaly a 13. havi nyugdíjat is elvették az idõsektõl. A megszorítások, áremelések és adóemelések fõ vesztesei a nyugdíjaosk voltak - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a 40 év szolgálati idõ után teljes, nem csökkentett összegû nyugdíjat fizetnének-e a nõknek életkortól függetlenül, a frakcióvezetõ nem adott egyértelmû választ. Úgy fogalmazott: nyilván, nem szerepelne új pontként ez az intézkedés az elnökség garanciái között, hanem azt mondanák, hogy az eddigi gyakorlatot folytatják. Beszél arról is: más párttól nem halott ilyen részletezettségû nyugdíjkoncepciót, bár a tájékoztatón elhangzott, hogy a Fidesz pontos stratégiájának kialakítása is folyamatban van.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor részt vesz-e az Idõsügyi Tanács január 21-i ülésén, Navracsics Tibor azt válaszolta: nem beszélt a pártelnökkel errõl a kérdésrõl. Hozzátette: szerinte Mesterházy Attila követelésére hívta össze a miniszterelnök az ülést, és úgy gondolja, hogy ott egyfajta "autodafét" kívánnak rendezni.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje csütörtökön arról beszélt újságíróknak: szerintük hazudik a Fidesz, amikor azt állítja, hogy nem vezeti be az úgynevezett svéd nyugdíjmodellt. Az Országgyûlésnek 2007-ben benyújtott KDNP-s és a Fidesz által is támogatott törvényjavaslat pontosan ennek bevezetését tartalmazta ugyanis, de a szocialisták nem támogatták, így nem tûzték napirendre.

Iván László, a Fidesz Nyugdíjas Tagozatának elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: részt vett az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság akkori ülésén, és nem arról volt szó, hogy a törvényjavaslatot a parlament elé terjesztik, csupán arról, tárgysorozatba veszik-e a javaslatot, illetve napirenden tartják-e kérdést. A korhatár 70 évre történõ emelésérõl szó sem volt, több modelljavaslat volt a testület elõtt, és ezek között volt a svéd is - magyarázta.

Hozzátette: ebben az ügyben torzítások vannak, és ez igaz Mesterházy Attila valamint Kiss Péter idevágó nyilatkozatára is. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke sem mondta azt, hogy pártja a svéd modellt követi. A Fidesz nem modellekre támaszkodva, hanem a magyar © 2005-2009 - Inform Média
valósághoz igazodva kívánja kialakítani nyugdíjstratégiáját - fogalmazott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!