2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Rengeteg a taxis visszaélés Budapesten, a Szigetnél tobzódtak a hiénákForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-17 10:33:37
Címkék: Bihari hírek
A fõvárosi taxisok körében elvégzett három ellenõrzésbõl kettõ biztosan megállapít valamilyen szabálytalanságot, a fokozott ellenõrzés mellett is gyakoriak a fõvárosi taxisok által elkövetett visszaélések - tudta meg a Világgazdaság a BKK-tól.

Az ellenõrzések tanúsága szerint nem egyedi az a napokban történt eset, amikor egy ír férfi a Szigetrõl akart szállásához, a Margitszigetre menni, de a taxis megpróbálta 25 ezer forinttal lehúzni, majd felvitte a budai hegyekbe, megütötte, kifizettette vele a pénzt és otthagyta.

Szigszalaggal emelt árat egy budapesti taxis a Soundon
Fotó: Tibor / Olvasónk

Pedig a turisztikai fõszezonban a BKK taxiellenõrei májustól júliusig összesen 819 alkalommal ellenõriztek taxisokat, így azoknak számolniuk kell a lebukással. A végeredmény lesújtó:
májusban 205, júniusban 159, júliusban 178 alkalommal vettek fel jogsértést megállapító jegyzõkönyvet.

A taxisok korábban arra panaszkodtak, hogya hatóság nem elég hatékony az Uber ellenõrzésében, akkor a BKK azzal hárított, hogy nem rendelkezik megfelelõ számú ellenõrrel. Az Uber végül nem is ezért, hanem a sofõrök munkafeltételeit megnehezítõ szabályozás miatt vonult ki Magyarországtól. Pedig sok utas szerint éppen az Uber jelentette konkurencia mérsékelhette volna a taxisok visszaéléseit.

A feltárt taxis visszaélések fajtái rendkívül változatosak: a kerülõút, az órapörgetés, más tarifa alkalmazása, nyugtaadás elmulasztása, hamis számla kiállítása, pénzvisszaadási problémák, csalások a leggyakoribbak. A turistaszezonban a BKK közös ellenõrzéseket tart az illetékes hatóságokkal, a Sziget Fesztivál környékén a BKK-val a NAV és a BRFK Közlekedésrendészeti Fõosztályával együttmûködve folyamatosan ellenõrzi a fuvarozókat. A jegyzõkönyvek feldolgozása még folyamatban van, de az már most is kitûnik, hogy az Óbudai-sziget környékét drosztengedély nélküli taxik lepték el, és a taxirendeletben rögzített fix tarifa többszöröséért szállítják a fesztivál vendégeit.

A BKK-nak két intézkedési lehetõsége van a szabályszegõkkel szemben: egyrészt bejelentést tehet a hatóságoknál, másrészt visszavonhatja az illetõ taxiállomás-használati hozzájárulását. Az engedéllyel nem rendelkezõ taxikról felvett jegyzõkönyveket minden esetben elküldik az illetékes Közlekedési Felügyelõségeknek. A szabályokat megsértõket szigorúan megbírságolhatja a hatóság, a büntetés mértéke a néhány tízezer forinttól akár 600 ezer forintig is terjedhet, sõt bizonyos esetekben a személyszállító jogosítvány is bevonható meghatározott idõre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!