2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Jóval durvább lesz a brexit Stiglitz szerintForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-18 10:37:14
Címkék: Bihari hírek
Joseph Stiglitz arról beszélt a CNBC-nek, hogy a piac úgy tûnik, hogy jócskán alulbecsli a brexit okozta veszélyeket.  Az elsõ sokk után ugyanis emelkedésnek indultak a brit részvények.

De a piac a közgazdász szerint buborékot fúj, nem számolnak eléggé azzal, hogy az erõsebb EU-pártján álló vezetõk népszerûsége esik mostanában, jelentõs a fiatalok munkanélkülisége a térségben, és hogy az euró ebben formájában érdemi hibának bizonyult.

Junckert külön is kritizálta, amiért nem a tagságból fakadó elõnyökkel kampányol, hanem a kilépés utáni büntetéseket erõltette a kommunikációjában. Az EU eléggé elrontotta, hogy nem nézte meg alaposan, hogy mitõl mûködik a közös pénz egy olyan unióban, mint az USA. Aztán az elsõ komolyabb sokknál berosált a rendszer.

Akkor lehetett volna közös pénzt csinálni, ha demokratikusabb az uniós döntéshozatal, és jóval erõsebb az Európai Parlament. Enélkül az EU-t nem látni sokkal többnek mint egy adag bürokráciának. Persze most is elég egyszerû lépésekkel helyre lehetne rántani az egészet, bankunió és közösen koordinált nemzeti költségvetések kellenének hozzá, azaz a fiskális unió. De pesszimista az ügyben, hogy ezt az uniós vezetõk át tudják-e vinni.

De lehetne kétsebességes EU is, déli és északi euróval, ahol a stabilabb, kiszámíthatóbb gazdaságú országokról egy idõre leválasztják a gyengébbeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!