2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szakszervezet: 3 milliárd forintnyi adót Svájcban fizetett be a magyar TescoForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-18 11:20:28
Címkék: Bihari hírek
Tavaly a Tesco Svájcban fenntartott fióktelepéhez kihelyezett készpénzállománya elérte a 160 milliárd forintot: az ebbõl származó 16,6 milliárd forintos pénzügyi eredmény után a cég 1,5 százalékos nyereségadót fizetett Svájcban a magyarországi 19 százalékos adó helyett, így a Tesco összesen 3 milliárd forintnyi adót nem fizetett be Magyarországon - jelezte a a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a Magyar Idõknek.

A szakszervezetnek az a baja, hogy miközben a kiskereskedelemben fizetendõ különadók csökkenése miatt a cég nagyjából 8 milliárd forintot takarított meg, a munkavállalók körülményeinek javítására nem költöttek semmit. A szakszervezet szerint a Tesco adóalapjának csökkentéséhez jól jött a svájci fióktelep, aminek köszönhetõen 2009 és 2013 között összesen 41,7 milliárd forint pénzügyi eredmény mentesült a társasági adó megfizetése alól.

Az adóelkerülés nem egyenlõ az adócsalással, vagyis azzal, amikor cégek nem fizetik be az adót, amit be kéne fizetniük. Optimalizációt jelent, ami teljesen legális, csak éppen nem túl igazságos, hiszen a nagyobb cégek arányosan kevesebb adót fizetnek, mint a kisebbek. Ilyesmirõl itt írtunk részletesebben.

A cikkbõl kiderül, hogy a Tesco 13,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2015-öt, ebbõl a fizikai dolgozóknál végrehajtott béremelés kevesebb mint 2,5 milliárd forintba került.  Bubenkó  Csaba, a KDFSZ  elnöke azt is megemlítette a lapnak, hogy
a cég teljes munkaidõs létszáma 2015-ben 2,8 százalékkal, azaz hatszáz fõvel csökkent, és már már 5 éve csökken, miközben a hazai kiskereskedelem bõvül.
A meglévõ munka vállalókat viszonyt egy jobban terhelik, a cég nem költ az infrastruktúrájának fejlesztésére,
és az elmúlt öt évben csak 3,2 százalékkal nõttek a bérek a cégnél, ami reálértéken 7,4 százalékos csökkenést jelent.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!