2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Lobbisták nyomhatják a vasárnapi boltzár visszaállításátForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-20 11:01:09
Címkék: Bihari hírek
Lobbicsoportok lehetnek azok mögött a törekvések mögött, amelyek célzott bér- és adóemelésekkel megnehezítenék a kiskereskedelmi vállalatoknak a vasárnapi nyitvatartást. A fõ baj nem a nyitvatartási idõ, hanem a munkaerõhiány - nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke a Népszabadságnak.

Vámos ezzel azokra a közelmúltbeli hírekre reagált, miszerint a kormány újra hozzányúlna a kiskereskedelemhez, és arra kötelezné a nagyobb boltokat, hogy vasárnap csak délig tartsanak nyitva.

Ezt a Fidesz hétfõn tagadta, bár Vámos már akkor is arról beszélt, hogy szakmai körökben hónapok óta ismertek ezek a tervek. A lépés nagy vesztesei a nagyobb, jellemzõen külföldi kézben lévõ áruházláncok lennének.

Az OKSZ vezére szerint nem a kormány akarja vasárnap délben bezárni a boltokat, hiszen áprilisban az egész napos nyitva tartás mellé állt. A vasárnap délutáni nyitva tartás korlátozása mögött lobbicsoportokat sejt a szakember. Ezek állítása szerint részben a bérpótlékkal, részeben pluszadókkal terhelnék meg a vasárnapi nyitva tartást.

A délutáni boltzár Vámos szerint annyiban racionális, hogy bizonyos üzletekben nagyon kicsi ilyenkor a forgalom, ám a vásárlók a  hosszabb nyitva tartást igénylik.

Vámos azt mondta, 10-15 év kell ahhoz, hogy megoldódjon a munkaerõ-probléma a kiskereskedelemben, mert a nyugati országok és Magyarország közti óriási bérkülönbségeket nem lehet egy csapásra eltüntetni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!