2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A Fidesz ellehetetlenítette a rendkívüli parlamenti üléstForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-22 14:32:56
Ellenzéki kezdeményezésre tartott rendkívüli ülést hétfõn kilenc órától a parlament. Nem volt azonban túl hosszú, épp csak a napirend elõtti felszólalások mehettek le: a Fidesz-KDNP - ahogy a korábbi, Liget-beruházásról szóló rendkívüli ülésen - ugyanis nem biztosította a határozatképességet. Így a napirendet sem tudták elfogadni, és nem szavazhattak a képviselõk a Jobbik javaslatáról, amely kiterjesztené a levélben történõ szavazás lehetõségét.

Az ellenzék arról tárgyalt volna, hogy a szavazás, választás napján külföldön tartózkodók is ugyanúgy szavazhassanak levélben, mint a határon túliak. A mostani szabályozás szerint ugyanis a magyarországi lakcímmel rendelkezõk csak személyesen az adott ország nagykövetségén vagy konzulátusán tudnak szavazni. Míg a magyar lakcímmel nem rendelkezõk (jellemzõen a határon túli magyarok) levélben is szavazhatnak a regisztráció után.
Az MSZP bedobta

A problémára elõször Ujhelyi István MSZP-elnök hívta fel a figyelmet, bár politikailag nehezen magyarázható, hogy ha a szocialisták távolmaradás mellett buzdítanak, miért fontos nekik, hogy külföldrõl is minél többen szavazhassanak. A Jobbik mindenesetre felkarolta az ötletet, és kezdeményezte a rendkívüli ülést.

Az MSZP ezt elõször nem támogatta, majd meggondolta magát a párt, és mégis aláírták az ívet a szocialisták, ahogy az LMP-sek is.
A Jobbik kezdeményezte

A Jobbik tehát azért akarta ezt az ülést, hogy módosítsák a választási eljárási törvényt, minden külföldön élõ magyar szavazhasson levélben már az októberi kvótareferendumtól kezdve, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e állandó magyarországi lakhellyel, vagy sem.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI



A Jobbik indoklásában igazságtalannak nevezte a jelenlegi szabályokat, mivel a Nyugat-Európában dolgozó magyaroknak sokszor több száz kilométert kell utazniuk a helyi külképviseletekre voksuk leadásához, a levélben szavazás lehetõségére pedig csak akkor lennének jogosultak, ha megszüntetnék magyarországi lakcímüket, amit az ellenzéki párt szerint jobb lenne elkerülni.
A Fidesz meghekkelte

A kormánypártok ugyanakkor politikailag aggályosnak nevezték, hogy az ellenzék egy már kitûzött népszavazás szabályain változtatna. "Az ellenzék valójában csak el akarja lehetetleníteni a kvótareferendumot" - mondta korábban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetõje, aki hozzátette azt is, hogy a választási eljárási törvény kiállta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság próbáját, emellett a Velencei Bizottság ajánlásait is tartalmazza. Kósa Lajos jelezte, a kormánypárti frakciók nem biztosítják a hétfõi ülés határozatképességét, egy képviselõ megy csak be az ülésre. Így is tettek.
LMP: különbségtétel magyar és magyar között

Napirend elõtti felszólalásában Szél Bernadett arról beszélt, hogy a Fidesz szándékosan, hatalomtechnikai okokból egy olyan választási rendszert, szabályozást hozott létre, amely különbséget tesz magyar és magyar, választópolgár és választópolgár között. A tény pedig, hogy a kormánypártok bojkottálták a mai ülést azt jelenti, hogy nem tesznek eleget a megbízatásuknak, amit a választópolgároktól kaptak. Dr. Völner Pál államtitkár a kormány részérõl úgy reagált, hogy a választási törvény semmilyen alapjogot nem sért, és a finn mintát követi.
MSZP: Aki semmit nem tesz a kopaszok ellen, ne óvja az ellenzéktõl a népszavazást

Szakács László az MSZP-tõl arról beszélt, hogy a kormány az egyik félnek végtelenségig megkönnyíteni a másiknak végtelenségig megnehezíteni a szavazást. Hozzátette, hogy a kormány azzal érvel, hogy az ellenzék el akarja lehetetleníteni a népszavazást (kvótanépszavazást), miközben hol voltak a kormánypárti képviselõk akkor, amikor kopaszok akadályozták meg, hogy egy ellenzéki képviselõ beadhassa a népszavazási kérelmét. Szakács szerint akkor semmit nem tettek, lapítottak, amíg haza nem jött Orbán. Így elég visszás, hogy a kormány az ellenzéktõl félti a népszavazás intézményét. Szakács szerint a kormánytól kopaszokat, szlogeneket és félelmet kap az ország, ám nem ettõl lesz erõs Magyarország, hanem azoktól, akik ezek dacára még mindig ezért az országért dolgoznak.
Jobbik: A Robert Fico barátsága fontosabb, mint a szlovákiai magyarok

Szávay István szerint nem igaz, hogy korábban ne jelezték volna, hogy problémás a szavazási szabályozás, legutóbb a 2014-es választásnál tett ezt a Jobbik. A jobbikos politikus szerint az is nevetséges indok, hogy nincs elég idõ módosítani a választási törvényt, amikor a kormány a "gránitszilárdságú" Alaptörvényt is vagy háromszor módosították pár nap alatt. Hozzátette, nevetséges, hogy a kormány hivatkozik arra, hogy például a Felvidéken félnek az emberek a saját nevükre, címükre kérni a szavazással kapcsolatos magyar hivatalos leveleket a szlovák kormány retorziói miatt. Mert ez ellen épp a magyar kormány tehetett volna valamit, de a Fico-barátság mindig fontosabb volt, mint a szlovákiai magyarok jogainak védelme.

49 képviselõ volt a parlamentben, nem volt határozatképes, nem tárgyalták az ellenzéki javaslatot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!