2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az EU-s pénzek miatt több szociális szövetkezett jött létre mostanábanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-23 11:14:20
Címkék: Bihari hírek
Az elmúlt négy évben több mint ezerrel nõtt a mûködõ szociális szövetkezetek száma Magyarországon, elsõsorban az uniós pályázati forrásoknak köszönhetõen, és a trend valószínûleg idén is kitart, mert szeptemberben új uniós kiírás jelenik meg a társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére - közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfõn az MTI-vel.

A cégadatok szerint 2006 és 2012 között csak kevés szociális szövetkezet alakult, 2012-ben 377 ilyen vállalkozás mûködött az országban, összesített árbevételük pedig alig haladta meg a 657 millió forintot.

A következõ évben jelentõsen megugrott az újonnan alapított szociális szövetkezetek száma, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében meghirdetett pályázatok miatt. Az 1236 új alapítású szociális vállalkozással együtt 2013-ban már 1603 szociális szövetkezet gazdálkodott Magyarországon, 1,1 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel.

A pályázatokban elõírt kétéves megvalósítási idõszak miatt a lehívott uniós források a 2015-ös árbevétel-adatokban jelentek meg elõször, tavaly az ilyen cégformában mûködõ vállalkozások árbevétele 13,5 milliárd forintra emelkedett.

Ebben az évben a Széchenyi 2020 program keretében feltehetõen utoljára nyílik lehetõség a szektor számára nagy mennyiségû uniós vissza nem térítendõ forrás megszerzésére. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 6 milliárd forintra lehet majd pályázni; hazai forrásból, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap terhére pedig 9,4 milliárd forint támogatásra nyújthatnak be igényt az önkormányzati taggal rendelkezõ szociális szövetkezetek.

A 2006-ban létrejött új vállalkozási forma célja a hagyományos profitszerzésen túl a szövetkezeti tagok által kitûzött közösségi igények - egyebek között oktatási, kulturális, szociális, foglalkoztatási - kielégítése. Jellemzõen a szociális szövetkezetekben hátrányos helyzetû csoportok segítése és gazdasági aktivitásuk növelése áll a középpontban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!