2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Magyar offshore bank és egy furcsa orosz cég is feltûnik a letelepedési kötvények mögöttForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-26 15:01:14
Címkék: Bihari hírek
Furcsa cégeket és kapcsolatokat találni az orosz ügyfeleknek árult letelepedési kötvények szerzõdéseit bújva, egy magyar offshore banktól egy fura, lehúzósnak tûnõ orosz tanácsadó cégen keresztül a Vs.hu-s Száraz Istvánig.

A 444 próbált valamilyen online nyomot találni a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban, amikor rábukkantak egy orosz oldalon lévõ angol nyelvû reklámra, amelyik a VolDan nevû, Lichtensteinben bejegyzett cég által közvetített magyar letelepedési kötvényeket hirdette. (A VolDan az egyik azok közül az offshore hátterû közvetítõk közül, amelyeket a parlament gazdasági bizottsága választott ki Rogán Antal vezetésével, hogy az orosz piacon árulja a letelepedési kötvényeket, és óriásit kaszáljon a folyamaton.)

A cég, amelynek oldalán a reklám volt, a Good Life Consulting nevû, Szlovákiába bejegyzett, orosz hátterû cég, amelyik alapvetõen üzleti és személyiségfejlesztõ szemináriumokat hirdet, amelyeken orosz lapok szerint irreális hozamú befektetési termékeket árul balekoknak, akikkel viszont (a promóvideóik alapján) óriásiakat buliznak a tengerparton.

A hirdetés az International Financial Community (IFC) nevû fura, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett szervezet oldalára vezet, ahol már nemcsak reklámokat, hanem
egy teljes, orosz és angol nyelvû szerzõdésmintát is lehet találni a letelepedési kötvényekrõl. 

Ebbõl kiderül, hogy a Good Life is szereplõ a letelepedési kötvény megvásárlásában, fizetni ugyanis egy úgynevezett "WellMax" számlára kell. A WellMax a Good Life befektetési terméke, ennek a megvásárlására buzdítanak a nyaralásos termékbemutatóikon. A számlát pedig a Saint Vincent szigetére, egy offshore pénzügyi központba bejegyzett Loyal Bank kezeli. Ez a magyar Hujber Ottó bankja, ami még a Direkt 36 ásott elõ a Panama Iratokból. Hujber a 90-es évek egyik befolyásos üzletembere volt, az MSZP vállalkozói tagozatát is vezette.
Száraz István az adatok végén

Nemcsak az IFC oldalán talált szerzõdésmintát a 444, hanem az evro-emigracija.ru nevû promóciós oldalon is, ahol a szerzõdésminták mellett egy magyar telefonszámot és egy email címet ([email protected]) is lehet találni. A magyar mobilszám Strofa Györggyé, a Várban lévõ St. George luxusszálloda tulajdonosáé, aki állítása szerint azért vállalta, hogy a VolDan közvetítõje lesz, mert jól beszél oroszul.

Hogy ki és hogyan kérte meg erre, vagy hogy egyáltalán hogy merült fel a neve, azt már nem mondta el, az Instagramja alapján viszont ugyanabban a körben mozog, mint a Habony Árpáddal is jó barátságban lévõ, a letelepedési kötvényekben érdekelt grúz-izraeli üzletemberek, Shabtai Michaeli és Michael Gagel nõrokonai, Matolcsy György fia vagy az MNB-s alapítványok megbízásaival és adományaival nagyon sokat keresõ Száraz István.

Száraz pedig annyiban kapcsolódik, hogy az õ cége, a Frank Digital jegyezte be az [email protected] domain nevet, amire Száraz sajtósa szerint Strofa Györgytõl kapott megbízást. a tényleges megrendelõ céggel, a Voldannal Száraz cége nem került kapcsolatba.

A VolDan szerint amúgy az IFC oldalán talált szerzõdésminta hamisítvány, a 444 szerint viszont ez nem valószínû, mert egyrészt ahhoz túl részletes és pontos, másrészt ezt korábban készítették, mint a másik honlapon elérhetõ szerzõdésmintát, ami viszont bizonyíthatóan a VolDan ügyintézõjének gépén készült.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!