2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Google vs. híroldalak: fordulhat a kocka EurópábanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-26 15:23:23
Címkék: Bihari hírek
Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint az európai híroldalaknak jogot kellene adni arra, hogy díjakat követelhessenek a Facebookról, a Google-tõl és más keresõmotoroktól, ha azok megjelenítik a cikkeiket - írja a Guardian.

A lépéssel a tartalomgyártók kiszolgáltatottságán enyhítenének az európai szabályozók. A híroldalak "exkluzív jogot" kapnának arra, hogy a tartalmukat más is átvegye, vagyis például a Google Newsnak meg kellene egyeznie a híroldalakkal, hogy a cikkeket milyen feltételek mellett jeleníthet meg. Az elõterjesztés szerint a szabályra azért lenne szükség, mert a Google, Facebook és társaik jelenleg aránytalanul erõs alkupozícióban vannak a médiacégekhez képest.

Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

A javaslat gyange pontja az lehet, ha rosszul vezetik be a szabályokat, akkor sérülhet a sajtószabadság. Másrészt korábban Spanyolországban és Németországban is próbálkoztak hasonlóval, de mindkét esetben a kiadók sínylették meg a lépést:  a spanyoloknál a Google megszüntette a Google Newst, a németeknél pedig sokan inkább felhagytak a díjak beszedésével, mert hatalmasat csökkent az olvasottságuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!