2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
WTO: Jogtalanul tiltották ki az európai disznót az oroszokForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-26 17:00:34
Címkék: Bihari hírek
Oroszország jogtalanul tiltotta ki az Európai Unióból származó sertéshúst - írja közleményében a Földmûvelésügyi Minisztérium a WTO aktuális döntésére hivatkozva. Az oroszoknak hatvan napjuk van fellebbezni a Kereskedelmi Világszervezet ítélete ellen.

Oroszország 2014 elején tiltotta meg az Európai Unióból származó élõ sertések, friss disznóhús és az abból készült termékek bevitelét az orosz-fehérorosz-kazah vámunió teljes területére, amely késõbb még Örményországgal és Kirgizisztánnal is bõvült. Az oroszok embargó miatt az uniós kivitel 25 százalékkal csökkent, amit a magyar sertéságazat is megsínylett.

Fotó: Damien Meyer

Az intézkedés hátterében az afrikai sertéspestisnek az EU Fehéroroszországgal határos területein történt szórványos elõfordulása állt. Az ügyben érintett termékek többségének kereskedelme -  az uniós mezõgazdasági termékek behozatalára vonatkozóan politikai okokból elrendelt tilalom miatt - továbbra is korlátozott. A WTO vitarendezési eljárásában azt állapította meg, hogy az orosz intézkedés nem a vonatkozó nemzetközi normákon alapul:
Sérti a WTO állat- és növény-egészségügyi intézkedések alkalmazásáról szóló, úgynevezett SPS megállapodását.
Nem veszi figyelembe a regionalizáció elvét, amelyet állategészségügyi szempontból aggályos esetekben alkalmazni kell.

A testület jelentése ellen 60 napon belül lehet fellebbezni, ha ez nem történik meg, Oroszország köteles eleget tenni az ajánlásnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!