2024. április 24. Szerda, György.
 
Letöltendõ börtön a korrupt nyíregyházi rendõrnekForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-19 17:54:32
Pénzt kért egy gyorshajtáson kapott autóstól a rendõr Nyíregyházán, cserébe törölte a traffipax felvételét.

Két év letöltendõ szabadságvesztésre ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elsõ fokon azt a rendõrt, aki pénzt kért egy gyorshajtáson kapott autóstól tavaly nyáron Nyíregyházán. Cserébe törölte a traffipax felvételét. A vesztegetésért elítélt férfi enyhítésért fellebbezett a bíróság.

 

Kilencvenezer forint büntetést kellett volna befizetnie a gyorshajtó sofõrnek a rendõr szerint, aki az összeg felét 45 ezer forintot kért saját zsebbe. Mivel az autósnál csak 15 ezer forint volt, úgy egyeztek meg, hogy a fennmaradó pénzt egy hónappal késõbb kapja meg - mondta el Bodnár Zsolt bíró a Független Hírügynökségnek kedden.

A sofõr feljelentést tett, ezért egy hónappal késõbb, amikor átadta a rendõrnek a fennmaradó 30 ezer forintot, a rendõrt tetten érték és õrizetbe vették. A 25 éves férfi beismerte tettét. Elsõ fokon két év letöltendõ börtönbüntetésre és két év közügyektõl való eltiltásra ítélték. Védõje enyhítésért fellebbezett, a másodfokú ítéletig szabadlábon védekezhet. A rendõrt a tettenérés után kirúgták.


Két év börtön a korrupt rendõrnek


Ítéletet hírdetett a megyei bíróság dr.Bodnár Zsolt vezette tanácsa hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetési ügyben.

A vádlott A.Cs.rendõrként szolgált tettenérése napjáig. 2009.május 22.-én Nyíregyházán a 41-es fõúton mérte a közlekedõk sebességét. Amikor a túl gyorsan hajtó T.L. elhaladt mellette,a vádlott kézzel intett neki. Ezután a Suzukit vezetõ T.L. visszafordult,kérdezte,hogy bemérték-e. Vádlott közölte vele, hogy 99km/h sebességgel ment,és 90 ezer Ft a kiszabható bírság összege, de ha 1oo fölött ment volna, akkor már130 ezer Ft lenne. A szolgálati kocsiban ekkor még két rendõr is ült rajta kivül. Amikor T.L. megkérdezte, hogy mit lehetne tenni, a másik két rendõr kiszállt, a vádlott pedig odasúgta neki, hogy jöjjön vissza késõbb. Miután a szabályszegõ egy fél óra múlva visszament, a vádlott már egyedül volt, és közölte vele, hogy "ezt felesben szoktuk csinálni", vagyis azért, hogy ne tegyen feljelentést, 45 ezer Ft-ot kell a rendõrnek fizetnie.

T.L.-nél azonban csak 15 ezer Ft volt,és közölte, hogy június 14.-én kap fizetést. A vádlott ezért felírta a nevét és a telefonszámát, és mondta,hogy majd keresni fogja, hogy a többi pénzt mikor fizesse meg. T.L.-nek azonban pénzszüke miatt a 30 ezer Ft-ot kölcsön kellett kérnie. Nagyon megbánta, hogy ebbe belement, és attól is tartott, hogy ezt a vádlott másokkal is megcsinálja. Ezért június 14.-én feljelentést tett a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészségen, és a korrupciós cselekményt a hatóság tudomására hozta,az elkövetés körülményeit pedig feltárta. Amikor vádlott június 16.-án felhívta, úgy beszélték meg, hogy a 30 ezer Ft-ot másnap a korábbi találkozásuk helyén átadja neki. T.L. errõl is értesítette a hatóságot, ezért a pénzt technikai nyomhordozóval látták el.

E pénz átadása után a vádlottat tetten érték, és õrizetbe vették. Mivel T.L. a vesztegetéses cselekményt azelõtt bejelentette a hatóságnak, mielõtt az errõl tudomást szerzett volna, ezért vele szemben a nyomozást megszüntették. A bíróság a vádlottat bûnösnek mondta ki vesztegetés büntettében, ezért õt 2 év, végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte.

Nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a korrupciós jellegû bûncselekmények nagy mértékû elszaporodottságát, és a gátlástalan elkövetést. A tanács elnöke rámutatott arra, hogy vádlott a hivatásához méltatlanul járt el, gyengítve a hivatalos személyek, így a rendõrök munkája iránti bizalmat. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, vádlott és védõje enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerõs.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!