2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Folytatódik a takarékintegráció, 32 szövetkezet olvad összeForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-28 12:56:36
Címkék: Bihari hírek
Folytatódik a takarékintegráció, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) szerint a jelenlegi 9 egyesülési kérelemben 32 takarékszövetkezet érintett.

A SZHISZ az MTI-vel közölte: a takarékszövetkezeti egyesülések révén tõkeerõsebb, versenyképesebb és eredményesebb szövetkezeti hitelintézetek jönnek létre. Az egyesülések a takarékszövetkezetek autonóm, szuverén döntésén alapulnak. A szervezet tájékoztatása szerint az egyesüléssel kapcsolatos döntések meghozatala a takarékszövetkezetek (részjegy) tulajdonosainak hatáskörébe tartozik, arról a szövetkezeti hitelintézetek közgyûlése hivatott dönteni.

A tájékoztatásban felidézték, a kilencvenes évek elején több mint 220 szövetkezeti hitelintézet volt Magyarországon, mára - fõként az egyesülések következtében - számuk 78-ra csökkent, ügyfeleik száma mintegy 1,1 millió. Az integrációs törvény hatályba lépése, 2013 júliusa óta 16 egyesülési folyamat zárult le sikeresen, amelyekben 51 szövetkezeti hitelintézet volt érintett. Az egyesülési folyamatban a Takarékbank Zrt.-nek mint a szövetkezeti hitelintézetek központi bankjának, illetve a Magyar Nemzeti Banknak engedélyezési jogköre van - áll az SZHISZ tájékoztatásában.

Felidézték, az utóbbi néhány évben jelentõs számú egyesülés ment végbe a szövetkezeti hitelintézeti szektorban a hitelintézetekkel szemben támasztott, egyre szigorodó jogszabályi és felügyeleti elõírások - például a tõkekövetelményekre vonatkozó uniós és hazai jogszabályok, az egyéb prudenciális elõírások, illetve a megnövekedett adatszolgáltatási kötelezettség -, valamint az üzleti-piaci kihívások miatt. A megnövekedett tõkeerõ aktívabb hitelezést, illetve nagyobb összegû hitelek nyújtását, ezzel pedig nagyobb ügyfelek kiszolgálását is lehetõvé teszi. Emellett a párhuzamosságok felszámolásával az egyesülõk számos területen takaríthatnak meg költségeket, a megnövekedett üzemméret lehetõvé teszi további, magasan képzett szakemberek alkalmazását is.

Az egyesülésben részt vevõ takarékok a fúziót követõen a jelenleginél aktívabban kívánják a helyi lakosság, a vállalkozások és a térség önkormányzatainak pénzügyi igényeit kiszolgálni - írták.

Az ügyfelek az egyesülést követõen jellemzõen több és magasabb minõségû szolgáltatást vehetnek igénybe, a fúziót követõen egyebek mellett több helyen elérhetõvé válik a devizaszámla-vezetés, a bankkártya-szolgáltatás is - derült ki a tájékoztatásból.

Az SZHISZ a szövetkezeti hitelintézetek integrációjának központi irányító, szabályozó és kötelezõ intézményvédelmi szerve. Tagjai a szövetkezeti hitelintézetek, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), továbbá az integrációs szervezet tagjai közé felvett személyek vagy szervezetek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!