2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Bankkártyabûnözõk a megyehatáronForrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-10-11 09:53:54
Hét darab, kártyanyílással ellátott bankautomata elõlapot, az elõlapok lefestésére szolgáló anyagot találtak a pénzügyõrök szerdán egy moldáv-román állampolgár vezette kisbuszban az ártándi határátkelõn - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóügyelete.

Mindezt a hangszórók mögé rejtették. A belépésre jelentkezõ jármûben összesen öten utaztak. A 41 éves sofõr ellen készpénz-

helyettesítõ fizetési eszköz hamisításának elõsegítése miatt indult büntetõeljárás. A férfi azt mondta, a csomagot egy férfitól kapta, és Londonba kellett volna szállítania.
Kupecz József százados, a vám- és pénzügyõrség regionális parancsnokságának szóvivõje elmondta: az angol rendszámú gépkocsit kockázatelemzési módszerrel választották ki, és röntgenberendezéssel bukkantak a titkos szállítmány nyomára. A sofõr zsebében öt bankkártyát is találtak.

Az elõlapokat és a festéket az úgynevezett Libanoni hurok alkalmazásakor használják a bûnözõk. A trükk az, hogy az ál elõlap nem adja vissza a bankkártyát, azt csak az elkövetõk tudják kivenni, ráadásul a PIN-kód beütését kifigyelik a tranzakció megkezdésekor.

Spamokkal lopnak meg

A rendõrség a fogással együtt arról is beszámolt, hogy az FBI 2007. évi statisztikái szerint az internetes csalások 75 százalékát úgynevezett spam-okkal, azaz kéretlen reklámlevelekkel követik el, „behálózva” az áldozatokat. A kiberbûnözõk évente közel 239 milliárd dollár kárt okoznak. Az internetes szolgáltatók adatai szerint, a felhasználók naponta 100 milliárd e-mailt kapnak.

A hajdú-bihari nyomozók 2008 elején angliai tanulmányúton jártak, ahol közelebbrõl is megismerkedtek az ilyen típusú bûncselekményekkel, megelõzésükkel.

Az International Police Association debreceni szervezete csütörtökön és pénteken nemzetközi ülés keretében tartott szakmai kurzust több országos pénzintézmény bankbiztonsági vezetõjével.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!