2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tombol a startupkultúra MiskolconForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-29 18:24:32
Címkék: Bihari hírek
A Trekk Invest talán egész Magyarország legdurvább inkubátorházát csinálta meg Miskolcon, kétszázmilliós állami támogatással. Alapjáraton egy elég kemény ügyüket is érintõ kiárusításon szerezték meg magát az épületet a megyei önkormányzattól. De a sajátos önkormányzati telekbiznisz mûködése és utóélete is tanulságos a vesztegetési gyanútól az innovatív Enci Tánc Stúdióig vagy a 24 éve mûködõ startup felszámolócégig.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat még 2007 márciusában megszorult, ezért el akarták adni pár nagyobb ingatlanjukat. Többek közt pénzzé akarták tenni az ITC-székház (az egykori MSZMP-székház) néven ismert nagy, 1,2-1,6 milliárdosra értékelt irodaházat, két négyhektáros kempinget és egy másik, kevésbé értékes irodaházat, a megyei pedagógiai intézetet is a diósgyõri stadion mellett.

A vevõ, a Trekk Invest Kft. egyedüli pályázó volt a kisebb pedagógiai intézetre, amit 72 millió forintért így el is vittek. Övék lett a két kemping is, némi bonyodalommal. Az egyik földnél ugyanis akadtak problémák azzal, hogy a minimális vételi árat se akarták volna megadni, így érvénytelen lett volna a pályázatuk. Az árat végül a pályázat leadása után, szóban még módosíthatták.
Ebben van a pénz

Korábban is vettek már nagyobb ingatlant a megyétõl, és a Trekk Invest próbálta megvenni a megye egyik legértékesebb ingatlanját, a milliárdos ITC-székházat is, csak ez nem jött össze nekik.

Az ITC-székház épülete Miskolcon
Fotó: Vajda János / MTI

Nyáron ugyanis eljárás indult, mert komoly gyanú merült fel az ügyészségben, hogy Trekk Invest vezetõi, Farkas Zoltán és Varga Zsolt megvesztegették a megyei önkormányzat akkori fideszes alelnökét, Gergely Zsoltot, hogy árulja el nekik elõre a pályázat részleteit.

Az ügyészség azt a dealt próbálta bizonyítani, hogy 610-720 millióért, tehát nagyjából kevesebb mint féláron is elintézte volna nekik Gergely a nagy üzletet. Százmilliót kért volna ezért, de Varga Zsolték lealkudták nagyjából 30 millióra, egészen pontosan úgy, hogy Gergely egy akkor legalább 43 milliót érõ családi házat megkapott volna 12 millióért.
Márciusban már megérvelte

Gergely Zsolt, elég vehemens nyomatta már a márciusi közgyûlésen is, hogy muszáj eladni az ITC-székházat. Amikor az egyik képviselõ rákérdezett, hogy miért bújtatták el ezt az ingatlant is a csomagban, amikor korábban ezt nem tárgyalták meg, akkor Gergely így reagált:

„Valóban, megint Lukács András »éles szemmel« észrevette, hogy van egy >>kakukktojás<< ebben az elõterjesztésben... ...S ha már itt tartunk, hogy »racionalizálás«, az ITC Székház semmiféle önkormányzati feladatot nem lát el a megyei önkormányzat hatáskörében, s ezért úgy ítéltük meg, s bárcsak – a terveink szerint – el tudnánk adni, értékesíteni tudnánk ezt a házat, mert úgy gondolom, ha ez sikerül, ami szerintem egy nagyon nagy munka lesz...”

Egyébként az említett Lukács és Gergely Zsolt is voltak elõtte az ITC Kft. felügyelõbizottságában korábban, jobban ráláthattak az épület valódi értékére.

Az eljárás azonban lassan haladt, elõször csak egy évre rá hallgatták csak ki gyanúsítottként Gergelyt, és csak 2009-ben emeltek vádat. Ezalatt Gergely Zsolt és a Trekk Kft. gyorsan megpróbált visszacsinálni mindent, elálltak a kedvezményes ház szerzõdésétõl, és így már az ITC-székházat se adták el a Trekk Investnek 610 millióért.

2012. január 11. Varga Zsolt negyedrendû vádlott (b) és Madzin Tibor másodrendû vádlott Onga polgármestere (j) a Debreceni Ítélõtábla tárgyalótermében. Új eljárásra kötelezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságot határozatában a Debreceni Ítélõtábla az ITC-székház tervezett értékesítésével kapcsolatos büntetõügyben amelynek elsõrendû vádlottja Gergely Zsolt a Borsod megyei közgyûlés volt fideszes alelnöke.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A sokáig húzódó eljárást végül mindenki teljesen megúszta, pedig Gergelyt elsõ körben pénzbírság mellett hat év börtönre ítélték, aztán egy második eljárásban öt évre, Farkast és Vargát két-két évre, majd a végül debreceni ítélõtábla 2014-re átminõsítette a bûncselekményeket, és így már senkit nem ítéltek börtönre, minden szereplõt csak jelképes, pár százezres pénzbüntetésre ítéltek.
Közben azért ment az élet

Az is érdekes, ha megnézzük, hogy mi lett az ominózus ingatlanokkal. A lassan haladó vesztegetéses per csak az ITC-székházat érintette, így például a kisebb irodaház, a 72 millióért megvett volt pedagógiai intézet a Trekk Investé maradhatott. Bár a Google Maps 2012-es felvételéig úgy tûnik, hogy az elsõ években csak tovább rohadt.



Pedig pont 2012 végén jött a fordulat, amikor a Trekk Invest kapott csaknem 200 millió forint vissza nem térítendõ támogatást uniós pénzbõl az épületre. Cserébe vállalták, hogy létrehozzák az ingatlanban az „Andrássy Vállalkozói Inkubátorház és Innovációs Központot”. Ezért cserébe „induló vagy fiatal vállalkozások számára”„helyiségek és szolgáltatások széles skálájának” kialakítását vállalták.
Szép, de kevésbé jól mérhetõ vállalások

„Olyan cégek beköltözését támogatjuk, amelyek magas hozzáadott értéket képviselõ termékeket, szolgáltatásokat állítanak elõ. A kedvezõ mûködési környezeten túl személyre szabott szakmai támogatással megpróbáljuk stabilizálni a bérlõ vállalkozások piaci helyzetét. Az inkubátor hatás abban áll majd, hogy egy olyan közeget kényszerít magára a beköltözõ, ami kapcsolatokat, munkakultúrát, rendet, összpontosítást visz a kezdõ vállalkozók tevékenységébe” – írták.

Meg azt is, hogy az Andrássy Vállalkozói Inkubátorház és Innovációs Központot valós piaci igényekre alapozva, a városban addig hiányzó szolgáltatás életre hívása érdekében hozzák létre.

Az építkezést, úgy tûnik, végül egy évvel késõbb, 2014-ben kezdték el, és 2016-ra sikerült is befejezni. Hogy utána aztán lényegében üresen álljon nyolc hónapig. Illetve egészen pontosan a Trekk Invest szerint márciustól már beköltözött négy cég, most pedig már 13 cég minden igényét elégítik ki, írták az Északhírnök cikkére. Mondjuk ettõl még néhány hete a bejáratnál nem volt semmilyen cégnév tábla, az ablakokon nem voltak függönyök vagy redõny, az elvileg nyolc hónapja mûködõ inkubátorház inkább nézett ki üres irodaháznak.

Fotó: Északhírnök

Az „induló, fiatal vállalkozások” közt pedig tényleg ott van például a 14 éve létezõ Novák Produkt nevû kisebb könyvelõiroda, a 9 éve kitartóan „magas hozzáadott értéket" szállító Gemix Plusz takarító, rovarirtó cég vagy épp a 24 éve fiatal Pro Alkusz felszámolócég. Külön szépséghiba, hogy a jelzett 13 cég jelentõs része nem is jelentkezett át az ingatlanba. Ez persze nem zárja ki, hogy innovatív irodáik inkubálódhassanak ott, és a Trekk Invest és a közösség rákényszerítse a „munkakultúrát” és a „rendet” a kezdõ vállalkozókra.

Ahogy persze az is igaz, hogy mondjuk az elvileg szintén ott mûködõ Hegedûs Tímea egyéni vállalkozó kismamatornáját vagy az Enci Tánc Studió tényleges társastáncóráit nem tudtuk alaposabban ellenõrizni. Mindenesetre inkubátorháznak nehezen lehetne mondani egy ilyen felállást – ha tényleg használja egy vagy több cég, akkor is egy muzikálisabb iroda-raktár tûnik valószínûbbnek.

Emellett az önmagában is kérdéses, hogy tényleg annyira tolonganak-e a startupok Miskolc környékén, hogy megérte ennyit költeni egy újabb inkubátorházra. 2007 és 2010 közt egymilliárd uniós forint támogatással már elvileg felhúztak a környékre hetet, de persze az sincs kizárva, hogy azóta Észak-Magyarország az ország leginnovatívabb régiója lett.

Fotó: Északhírnök
Gokartpálya a kemping helyén

A Trekk Invest által a gyanús telekbiznisz idején behúzott kempingek egyikét ledózerolták, eladták a Hellnek. Õk elõször jelentõs állami támogatással, ám teljesen érthetetlen módon egy nemzetközi autóverseny-pályát akartak felhúzni, a Hell Ringet. Az állam által folyamatosan látványosan segített, ám a támogatással elég sajátosan gazdálkodó Hell projektje végül elszállt, helyette gokartpályát építettek bungalókkal és szállodával a területre.

Külön furcsa, hogy az elmúlt egy-két évben a NAV elkezdte visszatérõen zaklatni a  Trekk Investet adóvégrehajtási igényeivel, majd a tavalyra 275 milliós veszteségbe csúszó cégbõl idén év elején ki is szálltak a korábban elítélt tulajdonosok, Varga és Farkas.

Megkérdeztük a Trekk Investet, hogy miért zaklatja õket ilyen sûrûn a NAV, miért állt hónapokig üresen az épület, és hogyha olyan sok innovatív cég települt már oda, akkor miért nem látszik most se, hogy használnák, meddig tervezik üzemeltetni mindezt, vagy mondjuk, hogy hol lehet megnézni az irodabérleti áraikat. De nem válaszoltak semmit.

Mindezeken túl a 2007-ben az önkormányzat számára terhes ITC-székház a mai napig a megyei önkormányzat tulajdonában van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!