2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A szakképzés átalakításával igyekszik csillapítani a kormány a munkaerõhiánytForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-29 19:07:10
Címkék: Bihari hírek
Szeptember elsejétõl már éles üzemben indulnak az új szakképzési intézmények, a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter hétfõn Kecskeméten, az országos szakképzési és felnõttképzési tanévnyitón, írja az MTI.

Varga Mihály elmondta, az átalakításnak köszönhetõen a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák is érettségit adó intézménnyé váltak. Varga szerint ezzel megszûnik a korábbi szakmunkás képzés zsákutca-jellege, hiszen a szakközépiskolák is biztosítják a lehetõséget a felsõfokú továbbképzés folytatására. A szakgimnáziumokban növekszik a szakmai képzésre, specializációra fordítható óraszám, ugyanakkor a fiatalok nemcsak a technikus képzés végén, hanem már az érettségi idõpontjában is OKJ-s végzettséggel fognak rendelkezni.

Szeptembertõl növekszik a hiányszakmás ösztöndíjban részesülõk köre is. Az újonnan induló szakgimnáziumokban tanulmányi eredménytõl függõen havi 50 ezer forint ösztöndíjra is jogosult lehet egy tanuló, és az összeget tovább növelheti a duális tanulószerzõdés juttatása.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az eseményen egyebek mellett arról beszélt, hogy a duális szakképzésben résztvevõk arányának 70 százalékra emelése a cél. Hozzátette: tizennyolc év alatt hétszeresére nõtt a tanulószerzõdések száma, már meghaladja az 50 ezret. Megjegyezte: ésszerûbb lenne a tanulószerzõdéseket május-júniusban kötni szeptember-október helyett.

Kitért arra, hogy 2015-ben több mint 5 ezer kamarai igazolást adtak ki a tanulmányokkal kapcsolatban, ez az 50 ezer tanuló mindössze 10 százaléka. Hozzátette, hogy sok esetben a kamara nem tud megfelelõ képzõhelyet biztosítani, egyes képzõhelyek alkalmasak bizonyos munkafolyamatok elsajátítására, de nem alkalmasak egy teljes szakma megtanulására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!