2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egyiptom bevezeti az áfátForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-30 22:16:27
Címkék: Bihari hírek
Az egyiptomi parlament több hónapos vita után hétfõn elfogadta azt a törvényt, amely szerint a 2016-2017-es pénzügyi évre 13, utána 14 százalékos áfakulcsot vezetnek be az országban a gazdasági reformcsomag részeként, a költségvetési hiány csökkentésére - írja az MTI.

Az áfa az Egyiptomban eddig alkalmazott, 10 százalékos, értékesítés után fizetendõ adót (sales tax) váltja fel, amelynek közgazdászok szerint torzító hatása volt a gazdaságra. Az áfa és az értékesítés után fizetett adó közötti különbség, hogy az áfát az értékesítési lánc minden tagjának meg kell fizetnie, míg az értékesítési adót általában csak a végsõ fogyasztó fizeti.

A várakozások szerint az áfa bevezetésével nõ az adóalap, így az állam bevétele is, mert Egyiptomban nagy gondot okoz az adók beszedése a kiterjedt informális gazdaság és az adócsalás miatt.

Az kormány által eredetileg javasolt 14 százalékos áfakulcsot sok képviselõ ellenezte attól tartva, hogy megugrik az infláció az országban, nehéz helyzetbe hozva a több tízmillió alacsony jövedelmû embert. A szegények védelme érdekében nem tartoznak majd az új törvény hatálya alá az alapvetõ termékek és szolgáltatások.

Közgazdászok üdvözölték a parlament döntését. Szerintük az áfa bevezetése vonzóbbá teszi az országot a külföldi befektetõk számára, növeli a költségvetési bevételeket és mutatja a kormány reformok iránti elkötelezettségét.

Az áfatörvény része a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) augusztusban kötött megállapodásnak, aminek alapján 12 milliárd dollár kölcsön fejében 3 éves reformprogramot hajt végre Egyiptom. A megállapodást még jóvá kell hagynia az IMF vezetésének. Chris Jarvis, az IMF egyiptomi delegációjának vezetõje szerint az elsõ részlet utalását nem kötötték az áfatörvény elfogadásához.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!