2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Orbán rokonaiig ér a kereskedõház 3 milliárdos almázásaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-03 15:12:15
Címkék: Blog
A külügy exportfejlesztésre létrehozott cége, a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. (MNKH) mintegy három hónapos késéssel ugyan, de a múlt héten végre közzétette a 2015-ös évrõl szóló pénzügyi beszámolóját. Ebben, ahogy már korábban írtunk róla, a cég hatmilliárdos vesztesége és sok minden más mellett szerepelt egy kiemelkedõ és meglehetõsen furcsa tétel: egy 3,2 milliárd forintos követelés egy Alma Cider Kft. nevû céggel szemben.

Ez a tartozás sok kérdést vet fel, elsõsorban azt, hogy mégis hogyan és mire kapott egy néhány éves, alacsony árbevételû, hétfõs kft. ennyi pénzt az államtól?

Az összeg már csak azért is feltûnõ, mert tavaly összesen 9,1, 2014-ben pedig 1,9 milliárdból mûködött a kereskedõház, tehát ez az egy kintlevõség az elõzõ két év mûködési költségének nagyjából harmadára rúg. Az pedig elsõ ránézésre szakmailag elég nehezen indokolható, hogy egyetlen céghez, mégpedig almacider-készítésre folyt el a magyar export felvirágoztatására szánt pénzt jelentõs része.

Ráadásul az érintett cég árbevétele az MNKH-s támogatás elnyerésének idején 500 millió forint volt. Tehát az Alma Cider bevétele sokszorosát kapta meg kvázi hitelként a kereskedõháztól.
A szálak messzire, de a hatalomhoz közelre vezetnek

Ami még érdekesebbé teszi a történetet, hogy az Alma Cider Kft.-t 2009-ben még hajdúszboszlói sofõrszolgálatként jegyezték be. Ez a cég, a Sofõr Service Kft. semmilyen üzleti eredményt nem produkált, viszont 2010-ben ennek ellenére tulajdonost váltott, Tóth Imre és Szentléleky Béla vették meg. Az agrárbizniszbe csak 2013-ban szállt be a cég, ekkor kezdett el értékelhetõ eredményeket szállítani, 2014-re 550 milliós árbevételig jutott el. Ekkor már Puskás Dénes László és Borbély Ferenc tulajdonában volt a cidercég.

Ebben az évben vette meg a Drogida Hungaro Kft.-t, egy másik agrárcéget is, amelynek akkori tulajdonosai Szeghalmi Márk Ádám és Ökrös Imre voltak. Ökrös Imre sok szálon kötõdik a kormánykörökhöz.
Egyrészt Simicska Lajos jobbkezének, Nyerges Zsoltnak a barátjaként emlegetik.
Másrészt a Figyelõ korábbi cikke szerint Ökrös élettársa Lévai Gizella. Ökrös és Lévai Gizella a céginformációs adatbázis szerint azonos lakcímre vannak bejelentve.
Lévai Gizella pedig a Figyelõ értesülései szerint Lévai Anikónak, Orbán Viktor feleségének a testvére. Erre utal az is, hogy azonos édesanyjuk és édesapjuk neve és édesanyjuk bejelentett lakcíme.

Szeghalmi Márk Ádám pedig
Lévai Gizella gyermeke,
aki a közelmúltig az erzsébeti téri Terminál éttermet üzemeltette,
és a Heti Válasz és a Magyar Nemzeti szerint Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az üzleti köreihez sorolható.
Testvére, Szeghalmi Balázs pedig a kereskedõház egyik törökországi kirendeltségének vezetõje.

De Ökrösnek és Szeghalminak sem ez az egyetlen bizniszük az Alma Cider Kft. tulajdonosi körével: cégtulajdonaikat és tisztségeiket végignézve jó pár helyen kapcsolódnak egymáshoz.
Szeghalmi Márk Ádám igazgatósági tag a Fõnix Faktor Kft.-ben, amelynek igazgatótanácsi elnöke Szentléleky.
Szentléleky társtulaja a Túr-Fruct Kft.-nek, ahol üzelttársa Puskás Dénes László, akinek az Alma Cider Kft.-t eladta. De korábban a már megszûnt Riszályi Kavicsbánya Kft. is közös tulajdonuk volt.
Puskás Dénes László és Borbély Ferenc három cégben is üzlettársak Ökrös Imrével.
Ezek közül két konzervcégben, ami azért is érdekes, mert ahogy a 444 megírta, a 3,25 milliárdos tartozás fejében nagy mennyiségû konzervet helyezett letétbe.
Ráadásul ezek közül az egyiket nemrég megbírságolta a Közbeszerzési Döntõbizottság, mert szabálytalanságokat találtak egy 233 milliós állami támogatás felhasználásában.
Emellett pedig több más vállalkozásban is vannak átfedések az említett vállalkozók között, tehát egy elég jól körülhatárolható üzleti körrõl van szó.

Cikkünk kapcsán megkerestük Puskás Dénes Lászlót, aki nem kívánt nyilatkozni, és az MNKH-hoz irányított minket. Az MNKH sajtóosztályától egyelõre nem kaptunk választ kérdéseinkre. Megkerestük az ügy kapcsán Lévai Gizellát is, aki cikkünk megjelenéséig nem reagált.
A külügy almanagyhatalommá vált

Az MNKH 2014 októberében kezdett el az almabiznisszel foglalkozni, ekkor kezdett elképesztõ mennyiségû almasûrítményt felvásárolni:
Vettek 1690 tonnát a Brix-Trade Kft.-tõl 422 millióért, illetve korábban további 375 millióért meg nem nevezett mennyiséget ugyanettõl a cégtõl.
6480 tonnát 1,7 milliárdért a Vajai Zöldség-Gyümölcs Kft.-tõl, amelyet egyébként két hónappal késõbb felvásárolt egy holland cég.
És további 3250 tonnát az ESZAT Elsõ Szatmári Almafeldolgozótól, 812 millióért.

Majd ezt követõen kötöttek egy bizományi és egy vállakozási szerzõdést az Alma Ciderrel és egy szamosi szövetkezettel alma- és almabeszerzés finanszírozására, majd késõbb az Alma Ciderrel értékesítésre is.

Almahalom a Brix-Trade Kft. sûrítménykészítõ üzemének telephelyén Nagykállóban 2014. október 11-én. Ezen a napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedõház (MNKH) Zrt.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Tudomásunk szerint a szerzõdések alapja az volt, hogy az MNKH elvégzett egy nemzetközi piackutatást az almasûrítmény piacon, és arra jutott, hogy hatalmas kiaknázatlan lehetõségek vannak a prémiumkategóriás almasûrítmény-export terén. Ezért pedig felkérte az akkor mindössze egy éves agrártevékenységet a háta mögött tudó Alma Cider Kft. konzorciumát, mint "kiemelt tapasztalatokkal rendelkezõ" partnert, hogy intézze számára a beszerzést és tárolást.

A kereskedõház tavalyelõtti beszámolójában meg is jelenik a több mint 3 milliárd forint értékû almatermék. Arra nem kaptunk választ az érintettektõl, hogy ennek végül mi lett a sorsra. Mindazonáltal az üzlet végkifejlettjének fényében feltételezhetõ, hogy az MNKH piackutatása nem volt pontos, és nem sikerült exportálni a terméket.

Az viszont külön érdekes, hogy ugyanebben az idõszakban, 2014 októberében, egy nappal az almabeszerzések elõtt kapott az MNKH egy pont 3,2 milliárdos kölcsönt a külügytõl. Az év decemberében ezt egy újabb, 1,8 milliárdos külügyes hitel követte. Nem tudni, hogy van-e kapcsolat a kettõ között, de az elõbbi összeg eléggé hasonló az almasûrítmény-beszerzések értékéhez, illetve az Alma Cider Kft.-vel szembeni követelések értékéhez.
Nem jött be a biznisz

Az Alma Cider Kft. jelenleg egyébként NAV végrehajtás alatt van. A 2015-ös pénzügyi beszámolójából az derült ki, hogy 3,8 milliárdos tartozása és nagyjából ugyanekkora követelései vannak. Utóbbiról pontosan nem derül ki, hogy hogyan gyûlt össze, mert kft.-ként nem kell részletes beszámolót közzétenniük. Mindenesetre vélhetõen arról van szó, hogy vagy nem tudták eladni az almasûrítményt, vagy nem fizettek nekik a vevõk.

Az MNKH korábban a 444-nek azt mondta, bíznak benne, hogy meg fogják szerezni a pénzt. Erre kapták letétbe a konzerveket, továbbá egy 600 milliós letétet is egy faktorcégen keresztül.

A kereskedõháztól még július elején rákérdeztünk az árubeszerzésre, mivel az elsõre exportfinanszírozásnak tûnt, ami amúgy az egyébként elég sok furcsa dolgot pénzelõ Eximbank feladata lenne. Akkor azt a választ kaptuk, hogy "Az MNKH Zrt. exportfinanszírozásra irányuló támogatási szerzõdést soha nem kötött, támogatást nem nyújtott", viszont "2016. március 1. napját megelõzõen saját számlás ügyleteket is bonyolított, mindvégig a kis- és középvállalkozások exportképességének elõmozdítása érdekében".

Ami ebben az esetben látszólag nem igazán sikerült.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!