2024. április 24. Szerda, György.
 
Berettyó melletti területek ár- és belvízvédelmi helyzeteForrás: Bihari Hírlap
Utolsó módosítás: 2010-01-20 14:54:29
A Berettyó ár- és belvízvédelmi helyzetérõl adott jelentést Vécsei Tibor szakaszmérnökség vezetõ a berettyóújfalui Bihari Hírlapnak. Onnan idézünk:

A 2009. december végén lehullott csapadék hatására árhullám indult meg a Berettyó folyón. 2010. január 2-án a folyó felsõ szakaszán, január 3-án az alsó szakaszán is I. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Az alsó szakaszon január 4-én, 16 órától másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, míg a felsõ szakasz apadása miatt ott a készültséget 5-én, 6 órától megszüntettük.

A Fekete-, Fehér-, Kettõs- és Hármas-Körösökön levonuló III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó árhullámok visszaduzzasztó hatása, valamint a Berettyón érkezõ újabb árhullám miatt a Berettyó alsó szakaszán elnyúló másodfokú árvízvédelmi szintekre és védekezésre számíthatunk. Gát- és segédõreink folyamatosan ellenõrzik a gátak és a mûtárgyak állapotát, hatóránként vízállás-jelentést adnak, figyelik és jelentik a vízfolyások jégadatait.

A vízgyûjtõ területen hullott csapadék hatására a belvízcsatornákban a vízszintek megnõttek. A Berettyó folyón levonuló árhullám miatt a fõcsatornák gravitációs bevezetése megszûnt. A Berettyó Sebes-Körös közötti terület felsõ szakaszán I., az alsó szakaszán II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Szivattyútelepeink folyamatos üzemben emelik át a belvizeket a befogadókba. Csatornaõreink vízkormányzást, az összeverõdött gaz kiszedését végzik, a csatornákon kialakult vízállásokról és az elöntött területekrõl jelentést adnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!