2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
14 milliárd fontra perlik a MastercardotForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-10 06:45:19
Címkék: Bihari hírek
Törvénytelenül magas szolgáltatási díjak felszámlázásával vádolják a Mastercard hitelkártyacéget Nagy-Britanniában egy magánvádas eljárásban. Összesen 14 milliárd fontos, azaz mai árfolyamon 5,1 ezer milliárd forintos kártérítést követelnek a cégtõl 46 millió érintett fogyasztó számára – írja a Reuters.

Az ügyet egy volt pénzügyi ombudsman, Walter Merricks indította, ez Nagy-Britannia történetének legnagyobb kártérítési pere. A több mint 600 oldalas kereset szerint a cég 16 éven át, 1992 és 2008 között számolt fel a megengedettnél magasabb kártyahasználati díjakat, ami az indítvány szerint kvázi egy "láthatatlan adóként" károsította a kártyahasználókat.

A cég tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és azt ígérte, meg fogja védeni igazát. Mindazonáltal az ügyben már van egy kvázi precedens, ugyanis 2014-ben az EU is kimondta, hogy a Mastercard túl magas jutalékot számított fel a külföldi kártyás vásárlások után.

Ha a brit ügy sikerrel járna, akkor 46 millió brit automatikus kártérítést kaphatna. Ugyanis a jog szerint aki az érintettek közül nem kéri külön, hogy hagyják ki a dologból, az automatikusan károsultnak minõsül. Ebbe a körbe pedig beletartozik mindenki, aki 2008-ban 16 évnél idõsebb volt, és az érintett idõszakban használt bankkártyát.

Ha megkapnák a 14 milliárdot, és az érintettek között egyenlõen osztanák el, fejenként 300 fontot, azaz nagyjából 110 ezer forintot kapnának.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!