2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Merkel újabb népszerûtlen témába áll beleForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-10 06:59:24
Címkék: Bihari hírek
Angela Merkel szerint nem jutottak zsákutcába az EU és az Egyesült Államok között a szabadkereskedelmi megállapodásról  (TTIP) folyó tárgyalások, folytatni kell a megbeszéléseket.

A német kancellár az MTI híre szerint azt mondta: "Várjuk ki a megbeszélések végét, és akkor értékeljük a helyzetet". Egyúttal ismét kiállt a szerzõdés mellett is, úgy fogalmazott:

Mindent támogatnunk kell, ami képes munkahelyeket teremteni, és a szabadkereskedelmi megállapodás ilyen.

A nyilatkozat apropója, hogy a TTIP tárgyalásai az utóbbi idõben látszólag holtpontra értek, és a Merkel pártjával, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták vezetõje, Sigmar Gabriel alkancellár már kvázi eltemette az egészet.

Merkel szerint ugyanakkor nem szabad veszni hagyni a dolgot, szerinte a szabadkereskedelmi és beruházási partnerségrõl szóló megállapodás megadná a sürgõsen szükséges impulzusokat az európai konjunktúrának. Ezzel pedig segítene az olyan uniós problémákon is, mint például a magas munkanélküliség és különösen a fiatalok nagyon nagy arányú állástalansága.

A német vállalatok és szakmai szövetségek változatlanul nagy energiával támogatják a TTIP-t. Ugyanakkor lakossági szinten ennek nagyjából az ellentettje az igaz: hiába nyerne nagyot az exportnagyhatalom Németország azzal, ha az eddiginél is jobban megnyílnának elõtte az amerikai piacok, az emberek idegenkednek a TTIP sok elemétõl.

A baloldali és környezetvédõ lobbicsoportok elsõsorban azzal érvelnek a megállapodás ellen, hogy az lehetõvé tenné a GMO élelmiszerek elterjedését Európában, illetve jogot adna a vállalatoknak arra, hogy választottbíróságok elõtt bepereljék azokat a nemzeti kormányokat, amelyek keresztbe tesznek nekik.

A tárgyalásokat folytató Európai Bizottság szerint ezek a félelmek alaptalanok, de a német társadalom jelentõs részét mégis sikerült meggyõzni velük.

A dolognak Németországban nagy belpolitikai súlya is van, hiszen jövõre választást tartanak, ahol a most közösen kormányzó CDU és a szociáldemokraták versengenek majd egymással. Sigmar Gabriel ezért nemcsak a TTIP kérdésében, hanem például a menekültpolitika kapcsán is kezd szembehelyezkedni Merkellel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!