2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az ügyintézõk csütörtökön hallottak elõször az ingyenes nyelvtanfolyamokrólForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-11 13:30:33
Címkék: Bihari hírek
Még a szakképzési és felnõttképzési centrumokban dolgozókat is meglepte a kormány bejelentése, hogy ingyenes nyelvtanfolyamokat indítanak a kis- és középvállalkozások ügyvezetõinek. Az egyik ilyen intézményben dolgozó olvasónk azt írta: a nyelvtanfolyamokról megjelent hírek miatt csütörtökön egyfolytában csörgött náluk a telefon. Legalább 30-40 hívást kaptak arról, hogyan lehet jelentkezni a tanfolyamokra és azok mikor indulnak.

Csakhogy az iskolában dolgozók is ekkor hallottak elõször errõl a nagyszabású projektrõl, amit elvileg nekik kellene megszervezniük.

Értetlenül álltunk a telefonálók tömkelege elõtt, nem értettük, milyen képzésrõl beszélnek.

Ezután érkezett hozzájuk egy levél, amiben tájékoztatták õket a nyelvtanfolyamok indításáról. Csütörtök délutánra hívtak össze egy értekezletet, ahol szóban is elmondták nekik a legfontosabb tudnivalókat. Itt hangzott el az a kérés is, hogy már péntektõl 8-20 óráig tartson ügyeletet a képzési centrum, hogy a telefonon vagy személyesen érdeklõdõket informálhassák.

Miután részleteket eddig hivatalos forrásból nem sikerült megtudnunk, íme néhány információ a szakképzõ centrumoknak kiküldött levélbõl, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnõttképzési Hivatal honlapján csütörtök este megjelent tájékoztatóból: 
az OKJ-s képzések egy évig tartanak
nappali vagy esti tagozatok indulnak, az esti tagozaton az órákat délutánonként, este vagy hétvégén tartják
angol vagy német nyelvet oktatnak, emellett a jelentkezõk tanulnak kisebb óraszámban informatikai ismereteket és közgazdasági, vállalatirányítási ismereteket is
két szinten indulnak képzések:  a Kis- és középvállalkozások ügyvezetõje I. (OKJ 35 345 01) nevû képzésen kezdõrõl alapfokú nyelvvizsgáig lehet eljutni, a Kis- és középvállalkozások ügyvezetõje II. (OKJ 55 345 01) képzésen alapfokú szintrõl középfokú nyelvvizsgáig
az I-es szintû képzéshez alapfokú iskolai végzettség és bármilyen szakképesítés/szakmai végzettség (ide értve a régi szakközépiskolákban az érettségi bizonyítvánnyal tanúsított szakmai végzettséget is) kell
a II.-es szintû képzéshez az elõfeltétel az érettségi vagy szakközépiskolai érettségi végzettség és bármilyen /szakmai végzettség (ide értve a régi szakközépiskolákban az érettségi bizonyítvánnyal tanúsított szakmai végzettséget is), és B1 szintû nyelvtudás az oktatott nyelvbõl. A képzés megkezdése elõtt képzésre jelentkezõ szintfelmérõ teszten vesz részt.
az esti tagozatos képzés végén a résztvevõk OKJ-vizsgát tehetnek, de ez nem lesz kötelezõ, és aki nem vizsgázik le, annak sem kell fizetnie semmit.

Mint csütörtökön elhangzott, a képzéssel a kkv-kat célozzák meg, mert ennek a szektornak komoly növekedési gátat szab, hogy a vállalkozások vezetõi kevésbé beszélnek nyelveket és értenek az informatikához. Az új képzésekre azonban bárki, életkortól függetlenül jelentkezhet.

Az érdeklõdõk országszerte mintegy 700, állami fenntartású szakközépiskolában jelentkezhetnek a képzésre. Az NGM idén 10 ezer jelentkezõre számít, de remélik, hogy a következõ években egyre többen vesznek majd részt rajta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!