2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
15-20 ezernél is több lakás kerülhet piacra a csokos változások miatt jövõ év végéigForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-18 14:57:43
Címkék: Bihari hírek
Többen vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a közelmúltban megjelent módosítások nyomán, így akár a korábban jelzett 15-20 ezernél is több lakás kerülhet piacra 2017 végéig az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje szerint.

Balogh László az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint elmondta, az idén amúgy is jelentõsen nõtt a lakásépítési kedv, az elsõ fél évben több mint 13 ezer lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 237 százalékos növekedés éves szinten.

A módosított rendelkezések szerint egyebek mellett bekerültek a csokos körbe az osztatlan közös tulajdonban álló lakások is, így már azelõtt lehet a banktól kérni a támogatást, hogy létrejön a társasház. Emellett a tervezett és az épülõfélben lévõ lakásokra is lehetne kérni a csokot, de a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követõen történhet.

Az új lakás vásárlására vagy új családi ház építésére igényelhetõ csok-összegek közül a legjelentõsebb, a 10 plusz 10 millió forintos támogatást legalább 60 négyzetméteres új építésû lakásra lehet felvenni. Ez az összeg ugyanakkor Budapesten nem fedezi egy ekkora új lakás árát, 542 ezer forintos négyzetméterárral számolva egy átlagos lakás ebben a kategóriában 46,9 millió forint. A vidéki városokban azonban elég lehet 20 millió forint egy új lakásra, Egerben 69, Gyõrben 61, Kaposváron 68, Miskolcon 67, Nyíregyházán 75, Pécsen 62, Szegeden 65, Szombathelyen pedig 62 négyzetméteres új lakást lehet venni ebbõl az összegbõl.

"A friss, csok-ra vonatkozó, könnyítések és módosítások valódi segítséget nyújtanak a potenciális igénylõk számára, elsõsorban az új lakást vásárolni és a "10+10"-es verziót kihasználni kívánók számára. Ezzel a kormány egyértelmûen a korábban felmerült szakértõi és piaci igényekhez szabta a rendszert, amire számítani lehetett. A piac láthatóan dübörög, az új lakóprojektek hirdetési szinte mindenhonnan lefolynak, és a jelenleg zajló legnagyobb hazai lakáspiaci seregszemle is, a Lakás2016, kiállítói rekordokat dönt, vagyis egyre nagyobb a verseny a vevõkért, költözni és befektetni vágyókért" - mondta Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezetõ elemzõje.

Gergely Péter, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértõje szerint a könnyítések a lakáshitelezésre is kedvezõ hatással lehetnek. Az idén növekedõ pályára állt a lakáshitelezési piac, az újonnan kötött lakáshitel-szerzõdések értéke júliusban 12, júniusban 43, májusban pedig közel 80 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!