2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Büntetés nélkül legalizálhatók az illegálisan fúrt kutakForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-18 16:00:16
Címkék: Bihari hírek
Törvénymódosítás teszi lehetõvé, hogy bírság fizetése nélkül kaphassanak fennmaradási engedélyt az idén június 4. elõtt illegálisan fúrt kutak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján. Az engedélyeztetési eljárás megkönnyítése érdekében tájékoztató kiadvány jelent meg a NAK portálján - hívta fel a figyelmet a kamara.

A közlemény szerint a NAK által kezdeményezett törvénymódosítás értelmében 2018 végéig bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illegálisan kialakított vízi létesítményeket. A jegyzõ fennmaradási engedélye szükséges olyan kutaknál, amelyek háztartási igényeket elégítenek ki, és amelyeket maximálisan évi ötszáz köbméteres vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szûrésû vízkészlet felhasználásával magánszemélyek üzemeltetnek. Az ingatlan, amelyen a kút elhelyezkedik, nem érinthet vízbázisvédelmi területet. Ha valamelyik kritérium nem teljesül, akkor az engedélyezés a fõvárosi és megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik.

A szabályozás az Európai Unió Víz Keretirányelvével is összhangban van, így a legálissá vált kutak tulajdonosai, üzemeltetõi uniós pályázatokon is indulhatnak. Példaként említi a NAK, hogy az egyik ilyen a Vidékfejlesztési Program keretében a mezõgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázat, amely 49,5 milliárd forinttal támogatja egyebek között a vízvisszatartást, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák korszerûsítési és fejlesztési lehetõségeit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!