2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
14 milliárdos gigabírságot követel az USA a Deutsche BanktólForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-18 16:18:31
Címkék: Bihari hírek
Az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dollárt követelt csütörtökön a német Deutsche Banktól kártérítésként, mert a hitelválság elõtt fedezet nélküli, úgynevezett toxikus kötvényeket forgalmazott - írja az Wall Street Journal.

Az amerikai kormány jogászai és a Deutsche Bank képviselõi között tárgyalások folynak arról, hogy a bank rekord összegû büntetést fizessen amerikai ügyfeleknek, a 2008-as pénzügyi válság idejébõl származó jelzálogkötvény-viták miatt. Az amerikai igazságügyi minisztérium azért perel, mert az általa képviselt ügyfelek szerint a német központi bank a válság kirobbanása elõtt félrevezette a befektetõket, fedezet nélküli kötvényeket adott el nekik.

A WSJ információi szerint a tárgyalások még kezdeti szakaszban vannak és az amerikai fél nehéz vitákra számít. A Deutsche Bank megerõsítette a lapnak a tárgyalások tényét, és közleményében leszögezte, a cégnek "nem áll szándékában a potenciális követeléseket az emlegetett összegben megfizetni".

A lap idézi a német bank jogászait, akik állítólag magánbeszélgetésekben jelezték, hogy a bank legfeljebb 2-3 milliárd dollár kártérítést lenne hajlandó fizetni. A jogászok arra hivatkoztak, hogy 2013-ban már 1,9 milliárd dollár kártérítést kifizettek amerikai feleknek a jelzálogkötvények miatti követeléseikre.

A nagy amerikai bankok egyébként már több milliárd dolláros kártérítéseket fizettek hasonló okokból. A legnagyobb kártérítést, 16,6 milliárd dollárt a Bank of America kapta, ötmilliárdot a Goldman Sachs, a többi nagybank - a Citigroup a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley - összesen 23 milliárd dollárt fizetett büntetésként és úgynevezett fogyasztói segítségként. Valamennyi bank elismerte, hogy korábban nem járt el tisztességesen. Az amerikai illetékesek más európai bankok - köztük a Credit Suisse, az UBS vagy a Royal Bank of Scotland - korábbi gyakorlatát is vizsgálják.

Az Egyesült Államok és a Deutsche Bank közötti nyílt vitára néhány nappal azután kerül sor, hogy amerikai politikusok - köztük a Jack Lew pénzügyminiszter, Paul Ryan, a képviselõház elnöke és kongresszusi politikusok egész sora - meglehetõsen ingerülten reagált az Európai Unió azon döntésére, hogy az Apple amerikai informatikai óriásnak csillagászati összegû adóelmaradást, 13 milliárd eurót kell befizetnie Írországban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!