2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az állam továbbra is beszállna a DunaferrbeForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-21 10:58:27
Címkék: Bihari hírek
Egy parlamenti kérdésre adott válasz szerint a magyar állam beszállhatna a Dunaferrbe, írja a Portfolio.

A cikk szerint Pintér Tamás nemrégiben kinevezett dunaújvárosi jobbikos képviselõ kérdést intézett a kormányhoz az Országgyûlés hétfõi ülésén a dunaújvárosi vasmû ügyében. Szerinte a társaság problémája országos jelentõségû, példaként hozta, hogy a társaság 2014-es mérlege 21,1 milliárd forintos veszteséget mutatott (a 2015-ös beszámolóját még nem tette közzé a vállalat). Megemlítette azt is, hogy idén újabb 300 fõt tervez elbocsátani a cég.

A vasmû fenntartása szerinte kormányzati beavatkozást igényelne, eddig azonban csak ígérgetések voltak a kormány részérõl. Emlékeztetett, hogy legutóbb Szijjártó Péter járt Dunaújvárosban és egyeztetett a Dunaferr fõ tulajdonosa, a Vnyesekonombank nevû orosz fejlesztési bank elsõ emberével, de konkrét megoldási javaslatról nem beszélt a kormány a találkozást követõen.

Mindezek után aziránt érdeklõdött a képviselõ, hogy a kormány miért nem akarja megmenteni a Dunaferr Zrt.-t és a munkavállalókat, valamint, hogy mennyiben segíti a cég életben maradását, hogy az OTP felvásárolja a Vnyesekonombank ukrán leányvállalatát.

Varga Mihály miniszter nevében Cseresnyés Péter államtitkár válaszolt a kérdésre. Ebben leszögezte, hogy a kormány érdekelt abban, hogy a Dunaferrnél megmaradjanak a munkahelyek és a cég továbbra is mûködjön és ezért most is megtesz mindent. Azt elismerte, hogy az ukrajnai konfliktus a cég finanszírozását is hátrányosan érintette és a cég versenyképessége folyamatosan csökkent.

Az államtitkár is kitért Szijjártó Péter külgazdasági miniszter júliusi dunaújvárosi látogatására. Ezek szerint Szergej Gorkovnak, a Vnyesekonombank elnökének
azt is felvetette a tárcavezetõ, hogy a magyar kormányzat kész lenne beszállni a vállalatba, amely segíthetné a Dunaferr pénzügyi és gazdasági helyzetének normalizálását.

A Dunaferr tulajdonosai jelezték, hogy a cégcsoporton belül a Dunaferr helyzete a jobbak közé tartozik, így mindenképpen érdekeltek a magyarországi vasmû fejlesztésében - árulta el válaszában az államtitkár.

Az állam korábban is jelezte, hogy bevásárolná magát a Dunaferrbe.Itt írtunk errõl részletesen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!