2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Robbanás a belvárosban, többen megsérültekForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-26 18:09:50
Címkék: Bihari hírek
Robbantás történt Budapesten, a Király utca és a Teréz körút keresztezõdésénél álló egyik épület földszinti üzlethelyiségénél szombaton késõ este, 22:30 körül. A robbanásban a BRFK két járõre sérült meg – erõsítette meg vasárnap a rendõrség. Egyikük egy nõ, mindketten súlyosan sérültek. A környezõ lakóházakat, szórakozóhelyeket, szállodákat kiürítették. Vasárnap hajnalban viszont már elkezdték hazaengedni a környéken lakókat.

A Készenléti Rendõrség Nemzeti Nyomozóirodája több ember sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Teréz körúti robbanás ügyében.

A Népszabadság szerint egy szögekkel megpakolt csõbomba robbanhatott fel. Ezért láthattak többen is szögeket a földön a robbanás helyszínén. Ugyanezt írja a PestiSrácok.hu is, megjegyezve, hogy több autóba is szög fúródott a robbanás után. Papp Károly országos rendõrfõkapitány is repeszekkel megrakott bombáról beszélt vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

A rendõrség a Teréz körutat teljes egészében lezárva tartja az Oktogon és a Wesselényi utca között, és kordonokat emeltek a Király utcában is. A kordonon belülre sokáig senkit nem engedtek, vasárnap hajnalban azonban elkezdték visszaengedni azokat, akik lakcímkártyával tudták igazolni, hogy ott laknak.

Vasárnap kora reggel további rendõrségi teherautók is érkeztek, és egy újabb, a korábbinál nagyobb körben kordonozták el a környéket.

A robbanás miatt a Budapesti Rendõr-fõkapitányság két gyalogosjárõre megsérült, mindkettõjüket kórházba vitték, további sérültek nincsenek. A rendõrség szakértõk bevonásával megkezdte a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyûjtést végez – írja vasárnapi közleményében a Police.hu. A sérültek állapota stabil.

Rengeteg embert kikérdeztek a rendõrök már szombaton éjszaka, vasárnap délelõtt pedig közleményt adtak ki, amelyben a lakosság segítségét kérik. A Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve akinek a cselekménnyel kapcsolatban információja van, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon, vagy hívja a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikét.

 

Tûzszerészek a helyszínen

A helyszíni szemle részeként a rendõrségi tûzszerészek és a Készenléti Rendõrség egységei is a helyszínre érkeztek, hogy átvizsgálják az épületet egy esetleges robbanószerkezet után kutatva. Egyelõre nincs információ arról, hogy találtak-e ilyen szerkezetet.

A robbanásban közvetlenül érintett épületeket el kellett hagyniuk a lakóknak, többségük barátoknál, ismerõsöknél húzódott meg éjszakára. Akik nem tudtak, vagy nem akartak elmenni, azokat melegedõbuszokban helyezték el a rendõrök.

 

Korábban írtuk:

 

Több mint száz rendõr érkezett a helyszínre, akik az Oktogon környékén a környezõ lakóházakat, szórakozóhelyeket, szállodákat is kiürítették.
2016. szeptember 24.

Egyik olvasónk, aki a Dob utcában lakik, azt mondta az Origónak, hogy a lezárás a Wesselényi utcáig tart, addig viszont teljes, nem csak a körút, a környezõ utcák is le vannak zárva, és õ sem mehet haza. A rendõrök azt mondták neki, hogy van a közelben egy melegedõ. Nem sokkal késõbb 15-20 rendõr indult át a Király utcától a Dob utca felé a Kertész utcában. A Király utcánál pedig láthatósági mellényes rendõrök vittek be a helyszínre feltehetõleg szemtanúkat.

Vasárnap hajnalban, valamivel két óra elõtt testpáncélt viselõ rendõrök érkeztek a helyszínre. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetõje is szemlét tartott, de nem nyilatkozott arról, hogy mi történhetett.

Folyamatosan érkeztek a tûzoltóautók és a mentõk is, az egyik mentõ egy 50 év körüli külföldi férfit látott el, aki percekig nem tudott megszólalni a sokktól, hozzá a rendõrök hívtak segítséget.

Az M1 Híradója azt közölte, hogy bûncselekmény miatt történt a robbanás. A detonációt hallani lehetett Budán, a Mammutnál, a Groupama Arénánál, a Lövölde téren és a Nyugati pályaudvar környékén is. Az Origo helyszínen tartózkodó munkatársának a környékbeliek azt mondták, hogy a robbanás erejétõl az épületben a lépcsõház egy része megsemmisült.

A katasztrófavédelem közlése szerint tûz nem keletkezett, a fõvárosi hivatásos tûzoltók vizsgálják az érintett épületet, munkájukat a helyszínen a katasztrófavédelmi mûveleti szolgálat irányítja.

Egy másik olvasónk azt írta az esetrõl: „Itt lakom a szomszéd házban, itt is éreztük az óriási robbanást. Azonnal kinéztem az ablakon, és civil ruhás rendõrök már rohantak a robbanás felé. Pár perc múlva már nyüzsögtek a rendõrök, érkeztek a mentõk és a tûzoltók. Lementünk, de a rendõrök nem voltak a helyzet magaslatán, jobbra-balra cikáztak, ordibáltak, megafon nuku, hogy tájékoztassák a népet, hogy mi a tényállás. A köztük folyó beszélgetést hallottam, abban volt szó valami táskáról, és láttam egy testet, ami a ház oldalánál feküdt, mellette a házfal is megomlott. A túloldalt közlekedõ két autó vezetõoldali szélvédõje is betört. Több kis horpadás volt mind két autón. Egy taxi lámpájába egy 50-es szög volt belefúródva, és a sofõr nyaka is megsérült.”

Egy olvasónk, aki egy közeli hotelben dolgozik, arról írt, hogy két robbanást is hallott 3-4 perces különbséggel, Gábor nevû olvasónk pedig arról számolt be, hogy a Király utcánál látták, ahogy 8-10 rendõr négy vagy öt, kinézetük alapján közel-keleti származású férfit kísért egy rendõrségi mikrobuszhoz, majd elhajtottak velük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!