2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A magyarok többsége szívesen takarékoskodna, ha lenne mibõlForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-27 18:11:41
Címkék: Bihari hírek
Egy friss felmérés szerint a magyarok négyötöde úgy véli, hogy a váratlan helyzetek miatt mindenképpen szükség van néhány hónapnyi tartalékra, de csak valamivel több mint egyharmada rendelkezik ehhez szükséges megtakarítással. A túlnyomó többség legfeljebb félévig lenne képes fedezni a megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül, és baj esetén leginkább a szórakozáson és a ruházkodási cikkeken spórolna.

A BNP Paribas Cardif biztosító kutatása szerint a megkérdezettek több mint egyharmada (36%) volt már legalább egyszer munkanélküli az élete során.
Bár többségüknél (57%) ez csak egyszer fordult elõ, 16%-uk ugyanakkor három, vagy több alkalommal is volt már munkanélküli. Az álláskeresés átlagos idõtartama ugyanakkor legtöbbször meghaladta a két hónapot: 51%-uk több mint 60 napig volt állástalan, mindössze egynegyedük (24%) talált új munkát két hónapon belül.

Az aktív munkavállalók csaknem négyötöde (78%) nagyon fontosnak tartja, hogy ha munkanélkülivé válik, akkor rendelkezzen néhány hónapnyi tartalékkal, ugyanakkor jelenleg csak valamivel több mint egyharmaduk (39%) tudja elõteremteni ennek feltételeit. Azonban 38 százalékuk inkább nem, illetve egyáltalán nem tud mihez nyúlni baj esetén.

A kutatás eredménye egyértelmûen azt jelzi számunkra, hogy a munkavállalók többsége rendkívül nyitottan áll az öngondoskodás különbözõ koncepcióihoz, ugyanakkor az érintettek számára ez komoly kihívást jelent a gyakorlatban.
Bár a felnõtt lakosság aktív része jövedelmi helyzetétõl függõen eltérõ igényekkel rendelkezik, szerencsére a piacon már számos öngondoskodási konstrukció közül válogathatnak" – mondta Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

Hitelfelvétel nélkül általában fél évig bírjuk, ha nincs munkánk

A femérésbõl az is kiderül, hogy a munkahely elvesztése esetén a háztartások 61 százaléka legfeljebb félévig lenne képes fedezni az érintettek megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül és mindössze 16 százalékuk rendelkezik több mint 9 hónapnyi pénzügyi tartalékkal. Ugyanez az arány táppénz esetén már 51, illetve 25 százalékra módosul a válaszadók körében.

A kutatás szerint az emberek, ha elvesztik a munkájukat, akkor leginkább a szórakozás, a ruházkodás, a személyi kiadások és luxus cikkeken spórolnának.

A munkanélküliséget már megtapasztalt válaszadók 53%-a a szórakozáson, 51%-a a ruházkodáson, 34%-a a különbözõ élvezeti, 47%-uk a kozmetikai cikkeken, 32%-uk pedig tankolási, ill. tömegközlekedési tételeken spórolt.

Ami a háztartások fogyasztásának szerkezetét illeti, kiderült, hogy általában a rezsi 23 százalékot tesz ki, és amennyiben táppénz vagy munkanélküliség esetén takarékoskodni kell, a megkérdezettek 13 százaléka csökkenti rezsiköltségeit, illetve szünetelteti azok befizetését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!