2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Betett a kávé árának a brazíliai idõjárásForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-27 18:25:53
Címkék: Bihari hírek
A brazíliai idõjárás miatt jelentõsen drágulhatnak a reggeli italok: a kávé és a narancslé ára is nõhet hamarosan, ráadásul a cukor ára is négyéves csúcson van.

Brazíliát az ág is húzza, ugyanis az El Nino után is csak a baj van az idõjárással: a Bloomberg cikke szerint a kávéföldeken a szárazság, a narancsültetvényeken a túl sok esõ, míg a cukorültetvényeken a fagy tizedeli a termést.

A fenti három terméknek Brazília az egyik legnagyobb termelõje és exportõre, így ha Dél-Amerikában történik valami, az hatással van a világpiaci árakra is.

A Világbank adatai szerint az arabica típusú kávé kilónkénti világpiaci ára augusztusban 3,7 dollár volt  – a júliusi értéknél 10 centtel kevesebb.

A kávé másfél, a cukor négy, míg a narancs három éve nem volt ilyen drága, ráadásul piaci szakértõk további áremelkedésre számítanak.

 

„Ez nem rövidtávú jelenség” – idézi a Bloomberg Lara Magnusent, aki egy kaliforniai tanácsadó cég portfólió menedzsere. Szerinte az áremelkedés kínálati okokra vezethetõ vissza – kevesebb az eladható termés. Egy másik portfólió menedzser szerint még van idõ, hogy változzon a helyzet, és lejjebb menjenek az árak. Ben Ross úgy látja, hogy egy idõ után a magas árak már hatással lesznek a keresletre is.

 

A klímakutatók szóltak elõre

Tavaly év végén klímakutatók arról számoltak be, hogy rég nem látott erõsségû El Ninóra számítanak, ami miatt az egekbe emelkedhet a kávé és a kakaó ára is, ugyanis a heves esõzések tönkretehetik a termést Dél-Kelet-Ázsiában. Év elején szintén az El Nino okozott gondokat Dél-Amerikában.
Mi is az az El Nino?
Az El Nino (a spanyol szó jelentése „a gyermek”, a kisded Jézusra utalva) a tengeráramlatokkal összefüggõ éghajlati jelenség, idõrõl idõre, általában karácsony tájékán kezdõdik, és a Föld több pontján is érezteti a hatását. Bõvebben az Origo korábbi cikkében olvashat a jelenségrõl.

Ráadásul elemzõk szerint a kávé ára jelentõsen emelkedik majd a következõ évtizedekben és arra jutottak, hogy 50 év múlva már csak a legtehetõsebbek engedhetik majd meg maguknak a kávézást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!