2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Az egész országban elfogytak a melósokForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-27 18:44:40
Címkék: Bihari hírek
Miközben a kormány a rekordalacsony munkanélküliséggel és a szépen növekvõ foglalkoztatási rátával büszkélkedik, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) azon kesereg, hogy nem lehet munkást találni.

Az MGYOSZ alelnöke, Rolek Ferenc ugyanis az MTI szerint arról beszélt, hogy Magyarországon mind iparági szinten, mind területileg általánossá vált a munkaerõhiány. Ez korábban szerinte csak egyes ágazatokban jelentkezett ilyen erõsen, illetve kifejezetten a magasabb bérszínvonalú Ausztriával és Szlovákiával határos nyugati országrészt érintette.

 

A gyárosok szerint mára azonban már a munkaerõhiány szinte mindenhol jelen van:
- a feldolgozóipar különbözõ területein,
- az idénymunkában,
- a mezõgazdaságban,
- a szolgáltatásokban,
- a vendéglátásban,
- az informatikában
- vagy a mérnökök között.

Ezt erõsíti meg a Napi.hu cikke is, amely szerint a harmadik negyedévre vonatkozó adatok alapján tovább emelkedett a munkaerõhiány Magyarországon: az ipari vállalatok több mint 70 százaléka panaszkodik a munkaerõ hiányára, mint a bõvülést visszafogó tényezõre. A szolgáltatószektorban is már a vállalatok több mint harmada érzi a munkaerõpiacot akadálynak, és az építõiparban ez az arány már megközelítette a 42 százalékot.

Ráadásul a jövõbeli kilátások még rosszabbak. Ugyanis Rolek szerint elsõsorban demográfiai okok miatt (na meg az elvándorlásból kifolyólag) a probléma mértéke évrõl évre növekszik. Ezt valószínûsítik a Napi által megkérdezett elemzõk is,  akik szerint a munkanélküliség bár tovább fog csökkenni, és vélhetõen a foglalkoztatottság is tovább növekszik majd a következõ idõszakban, ezzel együtt azonban a munkaerõhiány is egyre nagyobb problémává válik majd, és ebbõl fakadóan a növekedés gátja lesz.

A gyárosok mindazonáltal úgy látják, hogy az országnak vannak még belsõ munkaerõforrásai,
- például a közfoglalkoztatottak egy része,
- vagy a túl nagy részarányt képviselõ költségvetési alkalmazottak átképezhetõk lennének a versenyszféra számára.

Bizonyos területeken azonban szükség lenne külföldi vendégmunkásokra is, fõleg szakmunkásokra. Ezzel kapcsolatban Rolek Ferenc megjegyezte: olyan külföldi munkavállalókra lenne szükség, "akik ideiglenesen jönnek ide, kulturálisan jól illeszkednek az országhoz és képesek adaptálódni."

Ezt korábban a kormány is felvetette, sõt már konkrét törvényi változtatásokat is eszközölt annak érdekében, hogy a munkaerõhiány csillapítására ukrán gazdasági bevándorlók tízezreit csábítsák az országra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!