2024. április 24. Szerda, György.
 
A kínai export miatt drágul a sertéshúsForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-29 18:46:26
Címkék: Bihari hírek
Két évvel ezelõtti szintre tért vissza az élõ sertés felvásárlási ára, jelenleg Magyarországon több mint 400 forintot adnak kilónként az élõ sértésért, pár hónappal ezelõtt 100 forinttal alacsonyabb volt ez az összeg.

„Az év elsõ felére meredek csökkenés volt jellemzõ, de ez nem elszigetelt, magyarországi jelenség volt, hanem az egész Európai Uniót érintette” – mondta a folyamatról Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a mostani magasabb felvásárlási árak nem nevezhetõk magasnak, ezért nem is számítanak meglepõnek, inkább az elmúlt másfél-két évre volt jellemzõ a piaci zavar.

 

Kínára cserélték Oroszországot

Az uniós és a magyarországi élõsertés-kivitelre a közelmúltban a legnagyobb hatással az orosz piac megszûnése volt. Oroszország elõször a sertéspestisre hivatkozva az egész unióból leállította a behozatalt, majd ezt tovább fokozta az élelmiszer-embargó.

Az EU sertéshús-kivitelének mintegy negyedét az orosz piac tette ki, amelynek kiesése túlkínálatot és zuhanó árakat hozott.
Magyarországon kevésbé volt jelentõs az oroszországi export, de mivel a sertésárak szorosan követik az uniós, fõleg a német tarifákat, az árváltozás minket sem került el. A javulást az elsõ félév második felében beindult kínai export hozta meg, ennek hatására nõttek a felvásárlási árak.

 

A fellendülést megelõzõ, nem ritkán önköltség alatti árakra az ágazat szereplõi kétféleképpen válaszoltak. Egyesek megpróbálták máshová eladni a sertéshúst, és ez többnyire sikerült is: a kiesõ orosz mennyiséget távol-keleti piacok vették át, Magyarország esetében leginkább a japán és a kínai értékesítés nõtt. Másfelõl
a tenyésztõk egy része az állomány csökkentésével vagy felszámolásával reagált,
ami számokon is látszik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén júniusban 3,025 millió sertés volt Magyarországon, ami 100 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

 

Jó, ha idén nem lesz ráfizetés

„Bár a folyamat nem örvendetes, ez önmagában nem igazán jelentõs változás, sokkal súlyosabb fejlemény, hogy egy év alatt tíz százalékkal csökkent a kocák állománya” – mondta Éder Tamás. Igaz, az anyaállatok számának visszaesése nem feltétlenül jelent ugyanekkora csökkenést a hízók számában, de így is szükség lesz egy-másfél évre, hogy a kiesést pótolni tudják.

 

Menczel Lászlóné szerint a kínai kereslet tartósnak ígérkezik. De ha az év további részében meg is marad a lendület, csak annyit jelent a sertéstenyésztõknek, hogy nem lesz ráfizetéses az üzlet, és ellensúlyozni tudják az év elsõ felében elkönyvelt mínuszokat. Noha a jelenlegi árak 10-15 százalékkal magasabbak az egy évvel ezelõttiekhez képest, ahhoz, hogy a sertéstartási kedv számottevõen javuljon, hosszabb távon is nyereséggel kecsegetetõ feltételek kellenek.

Éder Tamás hozzátette, valószínûleg a legrosszabb hatékonysággal dolgozó tenyésztõk estek ki az elmúlt idõszakban, és a jobbak maradtak. A javuló kilátások miatt lehetséges, hogy õk újabb kocákat állítanak be a tenyésztésbe, és az uniós sertéstelep-fejlesztési támogatások miatt is valószínû, hogy a következõ idõszakban gyarapodni fog a hazai sertésállomány. Akkora növekedés viszont nem várható, hogy teljesüljön a kormány célja, miszerint 2020-ra megdupláznák, azaz 6 millióra növelnék a sertések számát.
A fogyasztói árak is magasabbak lesznek

A felvásárlási ár emelkedése a fogyasztók szempontjából sem közömbös, a boltokban és a hentesnél is többet kell fizetni a sertéshúsért. Az év eleji áfacsökkentést a kereskedõk átadták a fogyasztóknak, ráadásul ehhez alacsony felvásárlási árak társultak. A terméktanács fõtitkára szerint
jelenleg 10 százalékkal magasabb a sertéshús fogyasztói ára, mint az év elején volt, vagyis mérséklõdött az áfacsökkentés hatása.
Igaz, még mindig kedvezõbbek az árak, mint tavaly decemberben voltak. Éder Tamás „szolidan emelkedõ” fogyasztói árakra számít a jövõben a tõkehúsok és a húskészítmények terén, bár az élõsertés magasabb felvásárlási ára pár hónapos csúszással jelenik meg a kiskereskedelemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!