2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Még mindig az okostelefon és a PC jelenti az informatikát a kkv-knálForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-29 19:08:18
Címkék: Bihari hírek
Teljesen új lendületet adhat a kis-és középvállalati szektor informatikai felfogásának az a feltörekvõ, már a modern technológia világában szocializálódott nemzedék, amely a közeljövõben egyre nagyobb részt vállal majd a cégek vezetésében. A kis- és közepes méretû vállalkozások többsége ugyanis csak a vezetõk otthoni kütyüiket, vagy megoldásaikat viszik tovább a céges hétköznapokba, honlappal is a megkérdezett kisebb cégek mindössze 40 százaléka rendelkezett.

Még mindig hódít a "majd okosban megcsináljuk" szemlélet

A kis-és középvállalati vezetõk egyelõre nem ismerik azokat a megoldásokat, amelyekkel gördülékenyebbé, jövedelmezõbbé válna az üzletmenetük – derül ki a Magyar Telekom és a Bell Research 2016 elsõ felében végzett felmérésébõl.

 

A kutatásban mintegy 255 ezer kis-és középvállalkozás vezetõjét kérdezték meg, és noha minden második kkv cégvezetõ tudja, hogy az informatika képes lenne támogatni õt az üzleti életben, túlnyomórészt továbbra is az jellemzõ, hogy informatikai problémákat házi megoldásokkal, „okosban", a témában valamennyire jártas ismerõseik bevonásával próbálják meg kezelni.

 

A felhõbe még nem mennek be a kis cégek

Az informatikai rendszer üzemeltetését a kisebb cégek esetében maga az ügyvezetõ, míg a nagyobb cégek esetében már van dedikált informatikai munkatárs. A felhõ alapú digitális szolgáltatásokat nem utasítják el, de még kevesen fizetnek ezért.

 

"A felhõ alapú rendszerek esetében továbbra is az adatbiztonság a cégek legnagyobb fenntartása" – fogalmaz az Origo.hu-nak Árvai Gergely, a Magyar Telekom IT szolgáltatások marketingmenedzsment ágazatvezetõje. „Ha belegondolunk az informatikai eszközök használata ebben a szektorban már most is igen széleskörû a néhány évvel korábbhoz képest: jelenleg a cégek 84 százalékának van számítógépe, a vezetõk háromnegyede használ okostelefont."
Ezek a megoldások fõleg a vezetõk privát szférájából szivárogtak át az üzletbe, és ezért van az, hogy komolyabb rendszerekre, mint például vállalatirányitási rendszerekre, vagy ügyfélkövetési megoldásokra már nagyon kevesen költenek. Szerver megoldásokat is mindössze két százalékuk használ.

 

Mi több, a cégek mindössze tizede tekinti üzletmenete szempontjából kritikusnak az internetet; tehát a vállalkozásuk mûködése kerülne veszélybe, ha leállna az internet. Árvai Gergely szerint igaz az a mítosz, amely szerint a kkv-k többnyire offline mûködnek, hiszen honlapot a számítógéppel rendelkezõ kisebb cégek csupán 40 százaléka mûködtet, a nagyobb kkv-k-nál pedig 68 százalék az arány.
A weboldalakat ugyanakkor nem profi szakemberekkel készíttetik, sok helyen munkatárs vagy családtag hozta létre. A honlappal nem rendelkezõ vezetõknek nem fontos az új ügyfelek ilyen módon való szerzése, vagyis megítélésük szerint olyan iparágban dolgoznak, ahol a személyes ajánlás nagyon fontos.

 

A számítógéppel rendelkezõ vállalkozások mindössze harmada gondolja fontosnak, hogy a közösségi médiában, saját Facebook-profillal is megjelenjen; ugyanennyinek van közösségi oldala. Árvai szerint ezeket is inkább az ügyfelek felõl érkezõ igények generálják.
Kellenek az eszközöket készségszinten használó fiatalok

Habár a cégvezetõk háromnegyede érzi tájékozottnak magát informatikai területen, az igazi változást e területen a vezetõk egy új generációja jelentheti, akik már teljesen otthonosan mozognak a digitális megoldások világában.

Hasonló tendencia várható a magasabb szintû digitális technológia terjedésében, mint a kétezres évek elején az internetpenetráció kialakulásakor" – véli Árvai Gergely. „A világháló terjedésekor is a cégeknek el kellett érniük egy kritikus tömeget, hogy belássák, a versenyképes mûködéshez fejlesztésekre van szükség. A jövõ kkv-i számára talán ezt a vezetõk egy új generációja hozza majd el, de erre még hosszú évekre lesz szükség" – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!