2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Csökkenteni kell az állami nyugdíj fontosságátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-29 19:20:45
Címkék: Bihari hírek
A Pénztár-konferencián a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a kiegészítõ rendszernek kell átvenni a fõszerepet a nyugdíjrendszerben.

Két pillére van a magyar nyugdíjrendszernek, az állami nyugdíjrendszer és a kiegészítõ rendszer. Mindkettõ nagyon fontos a nyugdíj szempontjából, de a jövõben csökkenteni kell az állami nyugdíjrendszer fontosságát, és elõtérbe kell helyezni az öngondoskodást.
Fokozatosan a kiegészítõ rendszernek kell átvennie a szerepet – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Pénztár-konferencián.

 

A magyarországi nyugdíjkifizetések se nem csökkennek, se nem nõnek.
A nyugdíjrendszer fenntartható - tette hozzá az államtitkár.

Egy stabil gazdasági háttér tudja megteremteni a nyugdíjrendszer alapját. 2010-tõl egy csökkenõ államadóssági környezetet tudtak elérni, pozitív pályára tudták állítani a magyar gazdaságot. Nõtt a foglalkoztatottság, rengeteg olyan intézkedést vezettek be, amivel a demográfiai helyzeten segíteni tudnak. Ilyenek például a gyessel, gyeddel kapcsolatos intézkedések, a családi adózás - tette hozzá az államtitkár.

A demográfiai helyzetbe a kormányzat kevéssé tud csak beavatkozni. Magyarországra is, mint Európa számos más országára az elöregedõ társadalom a jellemzõ – mondta az államtitkár.

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében a nyugdíjkorhatár emelése - állami szempontból - egy pozitív lépés lenne, de vélhetõen a munkavállalók többsége nem örülne egy ilyen lépésnek.

Az önkéntes pénztári szektor jelenleg 44 önkéntes pénztárral rendelkezik, taglétszámuk 1,1 millió fõ körül van. Az államtitkár szerint az önkéntes szektor erõsítése kiemelkedõen fontos.

 

Jól teljesítenek

A szektor jól teljesített az elmúlt idõszakban, az átlagos kamatszint 4,4 százalékos volt tavaly, szemben a jegybanki alapkamat alacsony, jelenleg 0,9 százalékos szintjével, mondta Hardy Ilona az ÖPOSZ elnökségi tagja.

 

Az ÖPOSZ felmérése szerint a pénztártagok elsõsorban a nyugdíjukra tesznek félre, majd az egészségükre spórolnak, a gyerekeik taníttatására, lakáscélra, elõre nem látható kiadásokra és nyaralásra tesznek félre.

A teljes lakosságot tekintve az elõre nem látható kiadások elõrébb vannak, mint a nyugdíjcélú megtakarítások. A nyugdíjra a legvégsõ esetben tesznek csak félre a nem pénztári tagok.

Ha az átlag mögé nézünk, akkor kiderül: a megkérdezettek 39 százaléka tette az elsõ három helyre a nyugdíjcélú megtakarítást. Tavaly az aktív korú lakosságnak 32 százalékának volt nyugdíjcélú megtakarítása, ez pedig komoly növekedést jelez – mondta Hardy Ilona.

 

A pénztártagok 31 százaléka 10 ezer forint vagy az alatti megtakarítással rendelkezik, 17 százalék 10 ezer forint felett takarít meg. Az ideális megtakarítás egészen más összeg lenne – emelte ki Hardy Ilona.

Ma a nettó átlagkereset 170 ezer forint körül van, az átlagnyugdíj pedig 120 ezer,  tehát a kiesés 31 százalékos a munkabér és a nyugdíj összege között.  Hardy Ilona szerint éppen ezt a 30 százalékot kellene összegyûjteni nyugdíj-kiegészítésként.

A felmérésükbõl az is kiderült, hogy a nem megtakarítók 59 százaléka nõ. Komoly figyelmeztetõ jel, hogy a munkáltatók 21 százaléka nem tervezi jövõre az önkéntes pénztári megtakarítás támogatását a cafeteriarendszerén belül.

 

A munkáltatói közremûködés nélkül pedig nincs öngondoskodás – mondta Hardy Ilona. Ezért arra törekednek, hogy a cafeteriarendszer átalakításáról folyamatosan egyeztessenek a kormányzattal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!