2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Õsszel az utakonForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-09 17:37:43
Címkék: Bihari hírek
Balesetmegelõzési tanácsok a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányságtól.

Beköszöntött az õszi idõ, amikor az út -, látási - és idõjárási viszonyok fokozatosan, vagy ugrásszerûen változnak. Valamennyi jármûvezetõ számára fontos feladat az õszi közúti közlekedésre való felkészülés, hiszen a megváltozott idõjárási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolni mindenkinek.

Ebben az idõszakban a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, ezért fontos, hogy minden jármûvezetõ megfelelõen felkészítse jármûvét és saját magát ezekre a megváltozott körülményekre.

A gépjármûvezetõknek ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálni minden biztonsági berendezést, tartozékot jármûveiken. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenõrzésére figyelnek, azonban az õszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól mûködõ ablaktörlõ, a megfelelõ ablakmosó folyadék vagy a páramentesítõ is. Az ablaktörlõ gumikat érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott ablaktörlõk gátolják a gépkocsiból történõ megfelelõ kilátást.

Az õszi idõszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármû világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelõen mûködjenek. Ugyanakkor fontos nagyobb követési távolságot tartva lassabban, körültekintõbben vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, valamint rossz manõverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatók.

A megváltozott idõjárási viszonyok miatt, amikor a hõmérséklet gyakran 7 fok alá süllyedhet, a biztonságos közlekedés érdekében célszerû a gépjármûveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi a hideg idõben nem biztosít megfelelõ tapadást.



A kerékpárosoknak célszerû jármûvük elõírásszerû felszereltségét ellenõrizni, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre késõbb kel fel a nap. Nélkülözhetetlen kelléke a kerékpároknak az elsõ és hátsó lámpák, a küllõprizma és a piros színû, elõírásoknak megfelelõ hátsó prizma. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is hozzájárul a biztonságukhoz. A gyalogátkelõhely elõtt szálljanak le kerékpárjukról, s körültekintõbben lépjenek le az úttestre.



A gyalogosoknak is célszerû változtatni a közlekedési szokásaikon, hiszen a rosszabb látási viszonyok miatt nehezebben észrevehetõek. Az úttestre való lelépés elõtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a jármûvek fékútja is jelentõsen megnövekedhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!