2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Bál helyett hatalmas botrány BárándonForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-23 15:31:49
A pénteken elmaradt bál miatt a civilek a polgármestert okolták, akit akkor még nem tudtunk megszólaltatni, de másnapra kiadott egy közleményt. Olvassa el, hogyan értékeli a polgármester a történteket!

Közel 200 vendég vett volna részt a díjkiosztással egybekötött rendezvényen.

 

Pénteken délelõtt derült ki az Összefogás a Sárréti Kistérségért Egyesület elnöke számára, hogy az általuk szervezett III. Sárréti Civil Bált nem tarthatják meg. Az elõzetesen Csontos János országgyûlési képviselõ védnökségével beharangozott rendezvényen különbözõ díjakat is át adott volna – a meghívó szerint – Vadai Ágnes a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. A bált a bárándi piaccsarnok nagytermében tartották volna 180 vendég részvételével, ám mint arról az egyesület elnöke, Bangóné Borbély Ildikó beszámolt, Kiss Sándor polgármester önkényesen megtiltotta a megtartását. Ez annál is érthetetlenebb, mert az elnök szerint korábban egyeztették vele a programot, és semmilyen kifogást nem emelt ellene, sõt Kiss Sándor még vendéget is hívott a bálra, s úgy volt, maga is részt vesz rajta.


Váratlan fordulat

 

„Ma délelõtt azonban hiába mentek segítõink megteríteni az asztalokat, csak a zárt ajtókat találták. Hiába mentem el személyesen a helyszínre, s próbáltam beszélni a polgármesterrel, illetve a jegyzõvel, õk ígéretük ellenére több órás várakozás után sem jelentek meg... Le kellett mondani a rendezvényt a Civilbarát Önkormányzat és Vállalkozó Díj idei nyertesének, és sem a bihartordai könyvtár, sem a bárándi citerazenekar nem vehette ma át kitüntetését. Mindez a magyar kultúra napján történt.„ – folytatódik az elektromos levél, melybõl kiderül 30 erdélyi polgármester is hivatalos volt a bálra.


Indoklás nélkül

 

Természetesen szerettük volna megtudakolni, mi áll a lemondás hátterében, ezért megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot Kiss Sándor polgármesterrel, de nem sikerült telefonon elérnünk. A település jegyzõje ugyan fogadta a hívást, de arra hivatkozva, hogy csak a polgármester jogosult nyilatkozni, mindössze annyit fûzött a történtekhez: nem tiltotta meg a rendezvényt Kiss Sándor, akit rajta keresztül sem sikerült megszólaltatnunk. Ezek után kíváncsian várjuk, miért nem tarthatta meg immár 3. civil bálját az egyesület a településen.

 



A POLGÁRMESTER SZOMBATON KIADOTT KÖZLEMÉNYÉT AZ ALÁBBIAKBAN OLVASHATJÁK:

 

Báránd község polgármesterének nyilatkozata

A polgármester nem tiltotta be a rendezvényt, éppen ellenkezõleg, konstruktív kompromisszum kész hozzáállásával elõsegítette, hogy az esemény a kért idõpontban és helyen megrendezhetõ legyen.

 

Az Mszp -hazug állításaival szemben a valóság a következõ:

Az önkormányzat történeti kronológia és rendelkezésre álló tények figyelembe vételével áttekintette, értékelte az elmúlt néhány nap eseményeit és az alábbiakat állapította meg:
1). 2010. január 13-án szerda délután Szabó-Sós Andrea Csontos János Mszp-s országgyûlési képviselõ politikai fõmunkatársa telefonon felvette a kapcsolatot a bárándi Mûvelõdési Ház igazgatójával. Érdeklõdött a rendezvénycsarnok üzemeltetõjénél, hogy szabad-e 22-én este a csarnok. Elmondta, hogy másnap csütörtökön keresni fogja a Mûvelõdési Ház Igazgatóját Bangóné Borbély Ildikó az Összefogás a Sárréti Kistérségért egyesület elnöke egyeztetés céljából. Az Igazgatónõ tájékoztatta a Csontos János képviselõ politikai fõmunkatársát, hogy nevezett idõpontban sportrendezvény van a csarnokban.

 

2). Január 14-én valóban személyesen kereste fel az Igazgatónõt az Egyesület elnöke, akinek neve a sárréti térséget ismerõk számára többek között rengeteg vihart megélt Leader-program kapcsán lehet ismerõs.

E találkozón derült ki, hogy az Egyesület január 22-én 18 órától tartana igényt a rendezvény csarnokra, mert ott kívánja megtartani a „III. Sárréti Civil Bált”, amely hangsúlyozottan civil rendezvény politikai tartalom nélkül és amelyen külföldi polgármesterek, prominens személyek vesznek részt az Elnök asszony tájékoztatása alapján. Az Igazgatónõ tájékoztatta az Elnök asszonyt, hogy a rendelet értelmében a rendezvény csarnok igénybevételéhez a polgármester által aláírt terembérleti szerzõdés szükséges. A szerzõdés elõkészítése, a tartalmi forma áttekintése a jegyzõ feladata. Elnök asszony elektronikus formában egy megállapodás tervezetet hagyott az intézmény vezetõnél.

 

3). A polgármester január 18-án hétfõn szerzett tudomást az egyesület szándékáról. Hétfõn és kedden személyes és telefonos egyeztetések zajlottak a polgármester, Csontos János Mszp-s képviselõ és Bangóné Borbély Ildikó Elnök asszony között. Az egyeztetés eredménye: Polgármester Úr közbenjárásának eredményeképpen sikerült szabaddá tenni a kérdéses idõintervallumban a csarnokot, valamint rögzíteni a programot. Ezen idõtartam alatt a hivatal áttekintette a szerzõdés tervezetet, az indokolt és szükséges tartalmi kiegészítéseket, módosításokat elvégezte annak érdekében, hogy a dokumentum minél hamarabb aláírható legyen és a jogszabályi elõírásoknak megfeleljen.

 

4). A végleges megállapodás január 21-én csütörtökön került Polgármester Úr asztalára, melyet õ még aznap aláírt, a jegyzõ pedig ellenjegyezte. Január 22-én délelõtt a polgármester a település belvízhelyzetét ellenõrizte, hiszen I. fokú belvízvédelmi készültség van elrendelve Báránd községben. Ahogy visszatért hivatalába, a mûvelõdési ház igazgatójának társaságában kb: 13 óra 15 perc körül személyesen vitte át a rendezvénycsarnokba a megállapodást.

Megdöbbenve tapasztalták, hogy a szervezõk eltávoztak, nincsenek a helyszínen, ahol a rendezvény tervek szerint 18 óra után kezdõdött volna.

 

Áttekintve az eseményeket, értékelve azokat:

E civil szervezet által szervezett rendezvény valóban civil esemény-e? Valóban politika mentes rendezvény-e? Hiszen érdekes egybeesések tapasztalhatóak. A civil egyesület által szervezett rendezvény szervezésének elõkészítésében részt vett Csontos János Mszp-s képviselõ poltikai fõmunkatársa, illetve maga az országgyûlési képviselõ úr is. Szintén érdekes egybeesés, hogy a bárándi esemény szerepel Csontos János minap felkerült kampánystratégia anyagában, amely néhány napja az interneten is elérhetõ bárki számára. Az itt található kampánystratégia alapján látható, hogy az Mszp politikai haszonszerzés céljából aljas módon civil szervezeteket használ fel.

 

Felmerült bennünk a kérdés az elmaradt bállal kapcsolatban, tényleg meg akarták-e rendezni ezt az eseményt, valóban Bárándon akarták- e egyáltalán megrendezni ezt az eseményt vagy csak az Mszp kampánystratégiájában olvasható mocskolódó, lejárató kampány elõhírnöke a kampány elsõ napján.

 

A leírtak figyelembe vételével, valamint az események ismeretében Báránd község Polgármesteri Hivatala visszautasítja Bangóné Borbély Ildikó egyesületi elnök asszony azon megnyilvánulását, miszerint a rendezvényt Kiss Sándor polgármester önkényesen betiltotta. E mellett felhívja figyelmét arra is, hogy tartózkodjon Báránd község, valamint a község polgármesterének lejáratásától Kijelentjük, hogy az ügy intézése során a polgármesteri hivatal jóhiszemûen, kompromisszum készen, konstruktívan, a jogszabályi elõírások betartásával, soron kívül járt el.

 

Azok az emberek, akik nem tudják megkülönböztetni a katolikus templomot a reformátustól, akik megfenyegették a családomat, hazudtak a település valamennyi polgárának – akikért én felelõsséggel tartozom -, azok nekem…

 

Báránd. 2010-01-23

Kiss Sándor polgármester

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!