2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Erdogán fenyegetõzéssel érné el, hogy ne hagyják ki a háborúbólForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-16 10:53:29
Címkék: Bihari hírek
Törökország B-tervet hajt végre, hogy ha nem vonják be a koalíciós erõk az Iszlám Állam (IÁ) iraki de facto fellegvára, Moszul elleni offenzívába - közölte pénteken Recep Tayyip Erdogan török államfõ.

A török elnök nem fejtette ki ugyanakkor, hogy az említett B-terv alatt mit is ért.
A törököket megszállónak tartják

Ankara Washington támogatásával készül a várhatón még októberben megkezdõdõ katonai beavatkozásra. Ankara és Bagdad között ugyanakkor a közelmúltban ismét fellángolt a vita amiatt, hogy a csaknem egy éve Moszul közelében állomásozó török csapatok sértik-e Irak szuverenitását.

Bagdad megszálló erõnek tekinti a török csapatokat, és többször az ország elhagyására szólította fel õket. Törökország a Basika táborban iraki szunnita önkénteseket képez ki és fegyverez fel az észak-iraki kurd autonóm térség fegyveres erõivel (pesmerga) együttmûködésben indítandó támadáshoz.
A kurdok bevonásának sem örül

A Moszul felszabadítását övezõ vita Ankara és Bagdad között a fegyveres erõk vallási hovatartozására élezõdik ki. Az iraki hadsereg ugyanis síita milíciák segítségével akarja bevenni Moszult, míg Ankara szerint szunnita fegyveresek kell bevetni, ellenkezõ esetben vallási ellentétek nehezítenék a szunnita többségû észak-iraki területek rendezését.

A török kormány azt is nehezményezi, hogy a jelentések szerint a Törökországban és az Egyesült Államokban is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) csatlakozna a felszabadító hadmûvelethez az IÁ ellen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!