2024. április 24. Szerda, György.
 
Jöhet a kötelezõ felvételi a gimnáziumokbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-17 16:58:41
Címkék: Bihari hírek
A kötelezõ középiskolai felvételi nem rossz ötlet, kivéve, ha ezzel akarják átterelni a diákokat a szakképzésbe – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke a Magyar Hírlapnak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter megkerülhetetlennek nevezte a kötelezõ felvételi bevezetését a gimnáziumokban a múlt heti kormányinfón.

A pedagóguskar elnöke azt mondta, csak akkor lehetne felháborodni, ha az elképzelés mögött a férõhelycsökkentés szándéka húzódna meg,
olyan nehézségû feladatsorokat állítanának össze, hogy csak kevés diáknak sikerüljön a felvételi, tehát adminisztratív eszközzel próbálnák „átterelni” a tanulókat a szakgimnáziumok, szakiskolák felé.

Horváth Péter észszerûnek tartja ugyan, hogy a gyengébb képességû gyerekek inkább valamilyen szakmát tanuljanak, ám arra figyelmeztet, hogy ebben az életkorban még kevesen tudják eldönteni, mivel akarnak majd foglalkozni, a szakmát adó intézmények között pedig nehéz az átjárás, a képzés drágább, többe kerül az államnak, és könnyen lehet, hogy a fiatal rájön, más érdekli.

Ilyen körülmények között még mindig jobb, ha a diák elvégez egy gimnáziumot, ahol két nyelvet tanul és szélesebb körû alapismereteket szerez, érettségi után esetleg már jobban tud szakmát választani, amelyet elsajátíthat felsõfokú OKJ-s képzésen. Ez rugalmasabb rendszer lenne – hangsúlyozta a pedagóguskar elnöke.

Azt is mondta, hogy a középiskolai felvételi kötelezõvé tételét komoly elõkészítõ munkának kellene megelõznie, az elsõdleges feladat azonban meghatározni, mi a gimnázium szerepe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!