2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Perelte a NAV-ot a plasztikai sebész, hiábaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-17 17:10:06
Címkék: Bihari hírek
Azok a plasztikai mûtétek, amelyeket kizárólag szépészeti, kozmetikai célból végeznek, nem tartoznak az adómentes kategóriába szemben az egészségügyileg indokolt beavatkozásokkal. Az adóellenõrzéskor az orvosnak kell bizonyítania, hogy az adott mûtét célja a gyógyítás volt. Többek között errõl szólt a Kúria döntése annak a pernek a végén, amelyikben egy plasztikai sebész megtámadta a NAV határozatát.

A NAV egy plasztikai sebész szolgáltatásait egy áfa-ellenõrzéskor adókötelesnek minõsítette, mivel az orvos nem mutatott be megfelelõ dokumentumokat arról, hogy mûtétei egészségügyileg indokoltak és nem csupán szépészeti, kozmetikai célokat szolgálnak. Az adómentes kategóriába tartozó beavatkozások célja betegségek, egészségügyi zavarok diagnosztizálása, kezelése, gyógyítása, valamint az egészség védelme, fenntartása vagy helyreállítása. Mint ahogy az az EU Bíróságának határozataiban is szerepel, egy plasztikai mûtét adóvonzatának megítélésében a legfontosabb szempont, hogy mi az adott szolgáltatás célja. A konkrét ügyben a NAV azt találta, hogy nem volt egészségügyi okokkal indokolható a beavatkozás.

A Kúria álláspontja szerint a NAV megállapításainak bírósági felülvizsgálatakor az adójogszabályok rendelkezései és az ezekkel összefüggõ, az Európai Unió Bírósága joggyakorlata az irányadó. Az uniós joggyakorlat szerint az adómentesség szûken értelmezendõ, és fontos az egyes plasztikai beavatkozások elkülönítése, és adózási szempontok szerinti minõsítése. A Kúria arra is rámutatott, hogy az adómentességre hivatkozó adózót terheli a bizonyítás már az adóellenõrzéskor is, aminek, a konkrét ügyben az orvos nem tett eleget, így a beavatkozások célja és ez által az adómentesség indokoltsága nem volt megállapítható, derül ki a NAV közleményébõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!