2024. április 23. Kedd, Béla.
 
18 évesnél fiatalabb nem lehetne közmunkásForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-17 20:57:34
Címkék: Bihari hírek
A kormány a jelenlegi 16 évrõl 18 évre emelné a közmunkások alsó korhatárát, továbbá megszüntetné a foglalkoztatási szövetkezeteket.

A foglalkoztatási jellegû törvényeket módosító tervezet egyik pontja a közmunkások alsó korhatárának megemelése. Az indoklás szerint ez azért szükséges, mivel a fiatalok az iskola befejezése helyett közmunkásnak állnak, holott a munka világába a képzésen keresztül vezet az út – írja a Napi.hu.

A másik – szélesebb körben – jelentõsnek mondható módosítás a jövõ év elsõ napjától megszünteti a foglakoztatási szövetkezeteket. A szövetkezeti törvény ezeket a szociális szövetkezetek speciális változataként definiálja. Ilyet alapítani legalább 500 magánszeméllyel és egy országos nemzetiségi – például roma – önkormányzat bevonásával lehet.

 

Az ellenõrzések során kiderült, hogy ezek a szövetkezetek – az alacsonyabb közteherre hivatkozva – azzal keresték meg a munkaadókat, hogy a munkavállalóikat léptessék be a szövetkezetbe, és attól kölcsönözzék vissza a dolgozókat.

Ez a lehetõség szûnik meg ez év utolsó napján. Egy kiskapu azért marad: amennyiben a kölcsönzési szerzõdés ennél késõbb jár le, akkor a foglakoztatási szövetkezettel fennálló munkaviszony ez utóbbi idõpontban szûnik meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!