2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Telefonos csalók Hajdú-Bihar megyébenForrás: police.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-18 12:25:36
Címkék: Bihari hírek
Kérjük, ne dõljenek be a nyereménynek!

A tettesek legtöbbször mobiltelefon szolgáltató képviselõjeként hívják fel áldozataikat, akiket egy állítólagos nyereményrõl értesítenek.  A csalók fantáziája széleskörû, sokszor adják ki magukat önkormányzati dolgozónak, vagy pénzintézet, nyugdíjfolyósító munkatársának és különbözõ történetekkel tévesztik meg kiszemeltjüket.

A nyeremény átvételének feltételeként szabják, hogy a telefonon keresztül kapott utasításoknak megfelelõen, egy ATM-nél, telefonfeltöltést kell végrehajtani egy meghatározott számra. A kért feltöltések összege 5.000 forinttól akár 200.000 forintig is terjedhet.

Általában biztosítják a sértetteket, hogy a megadott számra feltöltött összeg, a nyereménnyel együtt, néhány perc múlva megjelenik a bankszámlájukon. A csaló a teljes bizalom elérése érdekében még arra is felhívhatja a figyelmet, hogy semmi esetre se árulja el az áldozat a bankkártyájának PIN kódját.

A megcsillogtatott nyeremény nagysága eddig több esetben alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kételkedõk bizalmát megnyerje, és a tranzakciókat végrehajtsák.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság 6 tanácsa az ilyen esetek megelõzése érdekében:
Ne dõljön be a csalóknak és figyelmeztesse erre idõs rokonait, ismerõseit is!
Ha nem vett részt nyereményjátékon, nem is nyerhet. Ne teljesítse a telefonáló kérését! Írják fel a hívó nevét, telefonszámát!
Amennyiben részt vett játékon, tájékozódjon a szervezõ honlapján, vagy központi telefonszámán!
Bankkártyája adatait fokozott óvatossággal kezelje; ne adja ki sem telefonon, sem közösségi oldalon!
Ha Önnél is próbálkoznak a csalók, azonnal értesítse a rendõrséget a 112-es központi segélyhívón!
Ha mégis megtörtént a baj, tartsa meg a bankautomata által kiadott bizonylatot és adja át a rendõröknek! Ez késõbb sokat segíthet a nyomozásban!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!