2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Áldozattá vált egy 88 éves néni DebrecenbenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-18 12:57:46
Címkék: Bihari hírek
Az idõs nõ elhitte, hogy rokona ismerõsei a jól öltözött férfiak, akik elõbb segítségét kérték, majd megtakarított pénzével távoztak. Ahhoz, hogy hasonló eset ne történjen, fogadják meg a rendõri tanácsokat

Egy 88 éves néni esett áldozatául a trükköt alkalmazó férfiaknak 2015. január 16-án Debrecenben, akik miután a néni bizalmába férkõztek, bejutottak lakásába, majd megtudva megtakarított pénze és értékei helyét, megszerezték azokat és távoztak.

A nyomozás adatai szerint a nénihez egy számára ismeretlen, jól öltözött, udvarias férfi csengetett be, aki egy rokonára hivatkozva azt kérte, hogy váltsa fel 20 000 forintos bankjegyét. A néni beengedte a lakásába a férfit, akinek elõször azt mondta, hogy nem tudja felváltani a pénzét, sõt azt kérte tõle, hogy írja fel nevét és elérhetõségét egy papírra, hogy az unokahúgát tájékoztatni tudja látogatásáról. A férfi valamilyen indokkal kiment a házból, de a konyhaasztalon hagyta a felváltásra kért bankjegyet, hogy a néni õt a bizalmába fogadja. Ekkor a néni bement a szobába, elõvette rejtekhelyérõl a zárható lemezkazettáját és kivett belõle 2 darab 10 000 forintos bankjegyet, hogy átadja a férfinak. A lemezkazettát a kanapén hagyta, azzal, hogy majd késõbb visszateszi a helyére. A férfi két másik férfival jött vissza és a gépkocsijukhoz egy flakonba meleg vizet, valamint egy darab drótot kértek tõle, mely a hátsó kamrában volt, ahová egyikük el is kísérte a nénit. Mindannyian kijöttek a lakásból, de a néni csak retesszel zárta be az ajtót, így míg õ az egyik férfival hátrament a drótért, a másik kettõ bement a lakásba, megszerezték a lemezkazettában tárolt több százezer forintját és arany ékszereit.



Ahhoz, hogy az idõsek sérelmére ne történhessen hasonló bûncselekmény, a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztálya ismét arra kéri az idõseket, hogy az áldozattá válásuk megelõzése érdekében, fogadják meg tanácsaikat.


Legyenek az ismeretlenekkel szemben bizalmatlanok!
Ne engedjenek be idegent a lakásukba, akkor se, ha családtagra, ismerõsre hivatkoznak, és fõleg akkor ne, ha egyedül tartózkodnak otthon!
Ne váltsanak fel pénzt a lakásukba becsengetõknek!
Idegen jelenlétében megtakarított pénzük helyét ne keressék fel!
Értékeiket, pénzüket tartsák biztonságos helyen, annak helyérõl csak családtag tudjon, idegen személynek soha ne mutassák meg hol tarják azokat!
Lakásukat, ha elhagyják – még ha az udvarra mennek is ki –, mindig zárják be az ajtót kulccsal is!
Házalóknak ne nyissanak ajtót, ne engedjék be õket otthonukba, ne vásároljanak tõlük!



A rendõrök azt is kérik az idõsektõl, hogy amennyiben gyanús személy járt náluk, vagy bûncselekményt követnek el a sérelmükre, illetve annak megtörténtét észlelik, haladéktalanul hívják a rendõrséget a 107-es, vagy 112-es központi segélyhívó számok egyikén!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!