2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Öt dolog, ami megállíthatja a munkaerõhiánytForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-18 18:15:45
Címkék: Bihari hírek
A munkaerõhiány korántsem csak az IT-szektorra jellemzõ. Targoncások, operátorok, összeszerelõk, villanyszerelõk, bolti eladók, pénztárosok és postai dolgozók is egyaránt a lista élén szerepelnek. Munkaerõ kölcsönzéssel foglalkozó cég szerint azonban van megoldás a munkaerõhiány csökkentésére.

Az egyik budapesti kerületben felháborodott emberek hívták a Magyar Posta központját, mivel a területileg illetékes postahivatalban már félre volt téve a telefon a kézbesítés hiányára panaszkodók tömegei miatt. Kézbesítõkbõl is jelentõs hiány van.

Munkaerõ kölcsönzõk szerint azonban van több megoldás is a munkaerõhiány csökkentésére.

1. A legkézenfekvõbb a béremelés

Ez a megoldás egyéni cég szinten ugyan kezelheti a problémákat, és számos nagyvállalat és kkv-k is nyitottabban viszonyul hozzá, mint egy éve. Makrogazdasági szinten azonban nem jelent elõrelépést, hiszen az a munkaerõ, akit az egyik cég átcsábít egy másiktól, azt a másik hiányként fogja megélni. Ez tehát a cégek és szakmák közötti mozgásokat támogatja, de a problémát nem oldja meg, hacsak nem a magasabb bérszint alacsonyabb bérszínvonallal rendelkezõ országokból is becsábít munkaerõt.

2. A kiválasztási módszertan fejlesztése

A hiány magasabb fluktuációval is együtt jár, mert könnyebb elcsábítani már kis jövedelem különbség mellett is a munkavállalókat. Kutatások szerint azonban egy erõs vállalati kultúrával rendelkezõ, a munkavállalóival jól bánó, azokhoz lojális cégnél gyakran magasabb bérajánlat esetén sem mennek el a dolgozók, mert jól érzik magukat, és a kockázat nem feltétlenül éri meg nekik.

 

Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezetõje ezért már azt javasolja partnereinek, hogy a toborzási folyamat elején cége munkatársai ne csak a HR-es kollegákkal egyeztessenek, hanem a termelés-gyártás területén is legyenek aktívak, mûvezetõi, mûszakvezetõi és akár munkatársi szinten is bevonódjanak a vállalat életébe. Így sokkal nagyobb lesz az esélye, hogy az adott miliõbe illeszkedõ munkatársakat is találjanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!