2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hatalmas bukás lett az ócsai devizás telepForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-18 18:21:48
Címkék: Bihari hírek
Nem folytatja az ócsai devizahiteles-mentõ projektjét a kormány, vagyis nem építenek több házat a méregdrágán felhúzott adóslakóparkban. A programról szóló 2011-es határozatot ugyanis hatályon kívül helyezte a kormány – a döntést a Napi.hu szúrta ki a Magyar Közlönyben.

Az eredeti tervek szerint a Pest megyei Ócsán 66 hektáron 500 házat építettek volna fel, amelyeket olyan családok bérelhettek volna ki, akik nem tudják fizetni a devizahitelüket, és inkább eladják a házukat. A projektnek végül csak az elsõ üteme valósult meg, amelyben 80 családi házat építettek és adtak bérbe, összesen 2,7 milliárd forintból, vagyis nem egészen ötödannyi adóst sikerült kimenteni a kormány projektjével, mint eredetileg tervezték.

Egy házra 34 millió forintot költött az állam, jóval többet, mint amennyiért egy hasonló méretû házat lehetett akkoriban venni vidéken, vagy egy lakást Budapesten. Összehasonlításként a Napi.hu megemlíti, hogy a ugyanebben az idõben a XIII. kerületben 2,2 milliárd forintért építettek egy 100 lakásos társasházat.

Az ócsai beruházást a kezdetektõl sokan kritizálták, mondván, hogy ennyi pénzbõl sokkal több családnak lehetett volna segíteni, ha nem egy új vidéki lakópark megépítésére, hanem bérlakások felújítására költötték volna ugyanezt az összeget, illetve hogy ennyi pénzbõl akár passzívházakat is építhettek volna Ócsára az elkészült fatüzeléses épületek helyett. Valamint az is abszurd ötletnek hangzott a kezdetektõl fogva, hogy egy településen adnának lakásokat az ország különbözõ pontján bajba jutott családoknak, amely ráadásul viszonylag messze is van a munkalehetõségektõl, busz pedig csak naponta kétszer jár.

Az elsõ lakásokra 2013 júniusában hirdették meg a pályázatokat, végül a lakópark 2014 novemberére telt meg. A telepen jelenleg 350 fõ lakik. Több viszont nem fog, mostani döntésével a kormány ugyanis hivatalosan is kimondta, hogy nem bõvíti tovább a lakóparkot.

 

A kormány másik adósmentõ terve is kimerülni látszik, mint ugyanis kedden kiderült, a Nemzeti Eszközkezelõ – amely amúgy az ócsai házakat is bérbe adja – már csak 1500 adós lakását tudja megvásárolni, hogy aztán a lakók kedvezményesen visszabérelhessék azt. A jegybank szerint nagyjából 144 ezer család helyzetét kéne rendezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!