2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Egészségügyi dolgozókat, tanárokat nem érint a bürokráciacsökkentésForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-18 18:33:04
Címkék: Bihari hírek
Egyelõre nem tudni pontosan, honnan küldenek el több százezer közalkalmazottat. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára korábban azt nyilatkozta, hogy még ebben a ciklusban 100-150 ezer embert küldenének el és terelnének át a versenyszférába. A Miniszterelnökség az Origóval azt közölte, hogy a bürokráciacsökkentés nem érinti az egészségügyi vagy a tanári pályán lévõket.

Ma jelenleg a 4,4 millió munkavállalóból megközelítõen 1,1 millió dolgozik a bürokráciában, ami meglehetõsen nagy terhet jelent a fejlõdés és elõrelépés szempontjából – válaszolta az Origónak a Miniszterelnökség. (A KSH adatai szerint az 1,1 millió fõs létszám az állam által fizetett összes alkalmazottat jelenti, tehát az egészségügyi és oktatási szektorokban dolgozókat is.)

Csepreghy Nándor október elején arról beszélt, hogy a magyarországi szakképzett munkaerõ hiányára részben megoldás lehet az, hogy a következõ években az állami szférában több tízezres létszámleépítés várható. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint ezeket a korábbi állami alkalmazottakat átképzés után a versenyszférában lehetne alkalmazni.

 

Közszférából a versenyszférába

Az államtitkár nem elõször beszélt a leépítésekrõl: januárban a kormány hosszú távú terveit ismertetve bejelentette, hogy 600 ezer fõvel csökkentenék a közalkalmazottak számát, és még ebben a ciklusban nagyjából 150 ezer közalkalmazottat terelnének át a versenyszférába.

Tízmillió ember él Magyarországon, ebbõl négymillió aktív, a négymillióból egymillió dolgozik az állami szférában – mondta Csepreghy Nándor az ATV Start címû mûsorában. Szerinte a versenyszférában dolgozó hárommillió ember tartja el a fennmaradó hétmilliót. Ez a foglalkoztatási szerkezet nem tartható fönn.

 

A tárca az Origónak küldött válaszában azt írta, hogy az államnak nem az a feladata, hogy gátja legyen az ország és a gazdaság fellendülésének, hanem az, hogy motorja és ösztönzõje az elõrelépésnek. A Miniszterelnökség szerint optimális esetben a foglalkoztatottak számának maximum 10-15 százalékát jelenti egy országban a bürokrácia apparátusa.

Ennek a számadatnak az elérése a cél az állami szféra tekintetében – írta a minisztérium. Ez azt jelenti, hogy 4,4 millió foglalkoztatottnál valahol 440 ezer és 660 ezer fõ között van az „optimális” létszám, szemben a mostani 1,1 millióval.

Csepreghy Nándor áprilisban arról beszélt, hogy õsztõl kezdik a közfoglalkoztatottak leépítését: akkor azt mondta, hogy a jelenlegi politikai ciklusnak a legfontosabb feladata a bürokrácia leépítése, ennek érdekében több állami háttérintézmény a minisztériumokba olvad be, vagy megszûnik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!