2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Egyre nagyobb területet foglalnak vissza az Iszlám Államtól, de félmillió gyerek veszélyben vanForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-18 21:23:07
Címkék: Bihari hírek
Az offenzíva épp csak elkezdõdött, de a politikusok már a holnapot tervezik. Az ostrom jól halad, 24 óra alatt 20 falvat foglaltak vissza az Iszlám Államtól az iraki kormányerõk és a kurd pesmerga milíciák, de katonai szakértõk arra figyelmeztetnek, hogy a hadmûveletek elhúzódhatnak, a humanitárius szervezetek szerint pedig nagyon kemény hetek elõtt áll több mint félmillió moszuli gyerek és családja. Elemzõk attól is félnek, hogy Európa felé vehetik az irányt az Iszlám Állam harcosai, ha elvesztik a várost.

Franciaország és Irak mintegy 20 ország részvételével miniszteri szintû találkozót rendez csütörtökön Párizsban arról, milyen lesz az észak-iraki Moszul politikai jövõje az Iszlám Állam kiûzése után. A régióban nagy befolyással bíró Irán ugyanakkor nem szerepel a meghívottak között.

 

Rakkát is vissza kell foglalni

A csütörtöki párizsi konferenciát bejelentõ Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a dzsihadisták ellen harcoló nemzetközi koalíció felelõsségének nevezte, hogy  Moszul után az Iszlám Állam szíriai fõvárosának számító Rakkát is visszavegyék a dzsihádistáktól, ha hatékonyan akarnak küzdeni a terrorizmus ellen.

 

2016. október 18.

A dzsihadisták 2014-ben szállták meg Moszult, Irak második legnagyobb városának hónapok óta tervezgetett ostroma hétfõn kezdõdött meg körülbelül 30 ezer harcos részvételével: az iraki kormányerõket kurd és szunnita milíciák segítik, az akcióhoz az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció légi támogatást nyújt. Az Iszlám Államnak becslések szerint 4000-8000 harcosa maradhatott Irak második legnagyobb városában.

 

Nagyon kemény hetek jönnek

Közben az ENSZ Gyermekalapja arra figyelmeztet, hogy a következõ hetekben több mint félmillió gyerek és családja kerülhet rendkívüli veszélybe az ostrom miatt. Peter Hawkins, a szervezet iraki képviselõje arról beszélt, hogy a moszuli gyerekek az elmúlt két évben már így is rengeteget szenvedtek. Sokukat erõszakkal kényszerítettek lakhelyük elhagyására, másokat a frontvonalak közötti harcok kényszerítettek csapdahelyzetbe, illetve kereszttûzbe.

 

2016. október 18.

Az UNICEF 150 ezer ember számára elegendõ ivóvizet, zuhanyzót, mobilvécét és higiéniai felszerelést helyezett készenlétbe. Azt tervezik, hogy a következõ hetekben ezeket a lehetõségeket 350 ezer ember számára kibõvítik. Az ENSZ szakosított szervezetének az iraki egészségügyi minisztériummal közösen mintegy 50 csapata áll készen arra, hogy gyermekbénulás és kanyaró elleni védõoltási mûveletet indítson.

Az UNICEF és a Nemzetközi Vöröskereszt is felszólította a szemben állókat, hogy a konfliktusban védjék meg a gyerekeket, és tartsák tiszteletben a nemzetközi emberi jogot, hogy a gyerekek és családjaik biztonságban éljék túl a következõ idõszakot.

 

Civilek ezreit kínozták meg, végezték ki

A helyzet brutaliását érzékeltetve a Nemzetközi Migrációs Szervezet iraki missziójának vezetõje Bagdadban arról beszélt, hogy az Iszlám Állam fegyveresei emberek tízezreit használhatják fel élõpajzsként Moszul védelmében. Thomas Weiss szerint
rengetegen kényszerülnek menekülésre, amikor a harcok elérik Moszul határait, és vegyi támadásoktól is tartani lehet.

Az Amnesty International arra figyelmeztetett, hogy az iraki biztonsági erõk és milíciák civilek ezreit vették önkényesen õrizetbe, megkínozták és kivégezték õket. A háború borzalmait és az Iszlám Állam zsarnokságát túlélõ iraki szunnita arabok a milíciák és a kormányerõk brutalitásával és megtorlásával néznek szembe, illetve olyan bûncselekményekért büntetik meg õket, amelyeket az Iszlám Állam követett el.

A szervezet felhívta az iraki kormány figyelmét arra, hogy ne ismételje meg a korábbi moszuli ostrom során elkövetett hibákat.
Európa felé vehetik az irányt az Iszlám Állam harcosaiEláraszthatják Európát az Iszlám Állam csoportjai, ha Irakban elesik a szervezet fellegvára, Moszul - figyelmeztetett az Európai Bizottság biztonsági unióért felelõs tagja. Julian King a német a Die Welt címû konzervatív napilapnak beszélt arról, hogy Moszul visszafoglalása ahhoz vezethet, hogy az Iszlám Állam bomlásnak indult fegyveres csoportjai Európa felé veszik az irányt.

 

24 óra alatt 20 falu

A Pentagon szerint a vártnál gyorsabban haladnak a moszuli offenzívával az iraki kormányerõk és a kurd pesmerga milíciák. Keddi számvetésük szerint az észak-iraki város közelében 20 falvat foglaltak vissza az Iszlám Államtól a hadmûveletek elsõ 24 órájában.

 

2016. október 17.

Míg az iraki hadsereg dél és délkelet felõl nyomul a 1,5 milliós nagyváros felé, addig a pesmergák keletrõl szorítják ki a szélsõségeseket, miközben a nemzetközi koalíció bombázza a dzsihádisták állásait.

 

2016. október 17.

A kurd fegyveresek szerint a koalíció vadászgépei saját frontszakaszukon az Iszlám Állam 17 hadállását bombázták.

 

Eközben a pesmergák északon a Moszul és Erbíl közötti 80 kilométeres fõút jelentõs részét elfoglalták. Emellett az iraki biztonsági erõk sikeresen megsemmisítettek legalább négy pokolgépet.

 

2016. október 17.

A meglepõ kezdeti lendület ellenére Peter Cook amerikai védelmi szóvivõ úgy véli, az ostrom sokáig eltarthat, ha az Iszlám Állam magára talál. A BBC egyik helyszíni tudósítója szerint a kormányerõk jelenleg 20 kilométerre délre helyezkednek el Moszultól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!