2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Orbán ígéreteitõl felborul az országForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-19 12:29:20
Címkék: Bihari hírek
A miniszterelnök az elmúlt másfél évben 175 fejlesztést ígért meg a vidéki útjain. Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy az eddig szóban szétosztott 462 milliárd forintból mennyi jut a Dunán innen és túl, mire költ sokat és mire keveset a következõ években a kormány. Közlekedésre százmilliárdokat szánnak Orbánék, egészségügyre alig valamit.

Orbán Viktor 2015. március végén elindította a Modern Városok Programot (MVP), amelynek keretében kisebb-nagyobb fejlesztéseket ígér a 23 megyei jogú városnak. Budapest kimaradt a programból, mert a fejlettsége meghaladta az uniós átlagot, ezért a kormány nem tud fõvárosi fejlesztésekre EU-s pályázati forrásokat biztosítani.

Elkülönítettünk összegeket, elég jelentõs összegeket. 1200 milliárd forintot. Ez egy akkora szám, hogy hirtelen el sem tudom magyarázni. Az asztalon, sõt két asztalon sem férne el ennyi pénz

– mondta a miniszterelnök egy tévéinterjúban az MVP büdzséjérõl. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese idén nyáron már 1500-1700 milliárd forintra tette az MVP teljes keretét, amelynek harmadát hazai, a többi részét pedig uniós forrásból fedezné a kormány.

Az MVP indulása óta a beígért pénzekbõl még nem láttak sokat a városok. Másfél évvel a program indulása után, idén szeptemberben jelent meg az a kormányrendelet, amely az MVP keretében bemondott fejlesztések elsõ kapavágásaihoz szükséges forrásokat biztosítja a hazai költségvetésbõl. Igaz, papíron még semmivel sem késett el a kormány, mert 2018-as, 2019-es határidõket rendeltek a bejelentett projektek egy részéhez. A többségükhöz pedig egyelõre nem kötöttek határidõt.

De erõsen kérdéses, hogy mi fog elkészülni a következõ parlamenti, majd önkormányzati választásokig, ugyanis – mint ahogy infografikánkból is kiderül – az Orbán által megígért fejlesztések jelentõs részéhez még összeget sem társított a kormány. Másik probléma, hogy négy megyei jogú várossal még nem kötött megállapodást a kormány.

Infografikánkon végigkattinthatják, hogy hova mennyit szán a kormány, és azt is összeszedtük, hogy mire fogják költeni az uniós és hazai forrásokat.
Közlekedési infrastruktúrára százmilliárdok mennek majd el, de bõven fog jutni sportra is. Oktatásra, egészségügyre és kultúrára viszont országosan csak pár milliárd jut a fejlesztési programból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!